Július 1-jén, kedden, az egészségügyi dolgozók munkaszüneti napján, a Semmelweis-napon zárva lesznek a gyógyszertárak, a háziorvosi rendelők és szakrendelők. Ezen a napon a Gyógyhír Patika is zárva tart.

Ügyeleti rend lesz a háziorvosi és a kórházi ellátásban, és a gyógyszerellátás a legtöbb településen szintén ügyeleti rend szerint lesz biztosítva. A patikák bejáratánál jól látható helyen és jól olvasható módon jelezni kell a szolgálati rendet, az elérhetőséget és a legközelebbi folyamatosan nyitva tartó vagy készenléti, ügyeleti szolgálatot teljesítő közforgalmú gyógyszertár nevét, címét, telefonszámát, valamint az ügyelet, készenlét kezdő és befejező időpontját, továbbá a legközelebbi felnőtt és gyermekorvosi ügyelet címét, telefonszámát – közölte az ÁNTSZ az MTI-vel.

A Hálózati Gyógyszertárak Szövetségének tagvállalati gyógyszertárai is zárva tartanak július 1-jén, így a betegek és vásárlók kizárólag az ügyeletes gyógyszertárakban és azokban a patikákban juthatnak hozzá gyógyszereikhez, amelyek rendkívüli munkavégzés keretében vállalták a folyamatos gyógyszerellátást. Ilyenek például bevásárlóközpontokban található gyógyszertárak.

Az Országos Mentőszolgálat tájékoztatása szerint a mentők július 1-jén is teljes kapacitással dolgoznak, országszerte 711 mentőegység riasztható.