Nyár van, a legjobb alkalom arra, hogy feltöltsük szervezetünket D-vitaminnal. Számos kedvező hatását ismerjük, és ezekhez most hozzájött még egy: az eddigi legnagyobb szabású tanulmány szerint a D-vitamin hiánya növelheti a memóriaromlás esélyét.

A D-vitamin forrása a táplálék lehet (olajos halak), a táplálék-kiegészítők és a bőrt érő napsütés. Az idősebbek bőre már nem képes olyan hatékonyan D-vitaminná alakítani a fényt, ezért náluk valószínűbb a hiány, és inkább szorulnak pótlásra más forrásokból.

A Neurology című ideggyógyászatai szaklapban közzétett tanulmány szerzői mintegy 1650, 65 évnél idősebb ember adatait vizsgálták meg. „Azt vártuk, hogy összefüggést találunk a D-vitamin alacsony szintje és a demencia, illetve az Alzheimer-kór kockázata között – mondta  David Llewellyn, az Exeteri Egyetem orvosi kara kutatócsoportjának vezetője. Kutatásuk nem az első, amely erre az összefüggésre utal, ám szerzői szerint ez az eddigi legnagyobb léptékű – számolt be a BBC tudósítása alapján az MTI. A vizsgálat hat éven át követte a vizsgálat résztvevőit.

Meglepő eredmény

Az időszak kezdetén senki sem szenvedett demenciától, szív- és érrendszeri betegségektől, és agyvérzése sem volt senkinek. Az időszak végén azt találták, hogy a megfelelő D-vitamin-szinttel rendelkező 1169 résztvevőnél tíz százalék volt az esélye, hogy kialakul a demencia. Hetven embernél tapasztaltak komoly D-vitamin-hiányt: náluk nagyjából duplájára, húsz százalékra nőtt a kockázat.

„Az eredmény bennünket is meglepett: valójában kétszer olyan erős volt a kapcsolat, mint előzetesen véltük” – magyarázta Llewellyn.

További kutatásnak kell megállapítania, vajon a D-vitamin pótlásával késleltethető vagy megelőzhető-e az Alzheimer-kór vagy az elbutulás. Azt nem mutatta ki a kutatás, hogy a D-vitamin alacsony szintje demenciát okozna – tette hozzá.

Nagy-Britanniában körülbelül 800 ezren élnek demenciával, számuk 2021-re egymillió fölé nőhet.