Végre itt a nyár, végre itt a nyaralás ideje! Jöhet a jól megérdemelt pihenés, amire egész évben annyira vártunk, és amire az előző hetekben annyira készültünk. Vidámság, móka, kacagás – erre vágyunk egész évben! Azután gyakran minden másképpen alakul…

Tapasztalatból tudjuk, hogy a nyaralás – előtte, alatta és utána is – rengeteg feszültséggel jár. Néhány életkép az „előtte” szakaszból: „kinőttük” a fürdőruhánkat, meg ki is ment a divatból, vennünk kell egy másikat, de éppen nem kapható semmi, ami jól állna, jöhet az utánajárás. A gyereknek ereszt az úszógumija, és ha már veszünk neki, vegyünk mindjárt kettőt, hogy legyen egy tartalék. A kocsiban éppen most, nemsokkal az indulás előtt, hibásodott meg valami, irány a szerviz. (Ennek a költsége persze nem volt belekalkulálva az utazási költségvetésbe.) A bőrönd zárja eltörött, az utazótáska zipzárja kiszakadt. Mibe fogunk becsomagolni? A munkát is át kéne adni a kollégának, de hirtelen megbetegedett, a főnök meg napokig nem lesz bent, hogy kijelölje a helyettest. Mindannyian átéltünk már ilyen és ezekhez hasonló idegesítő dolgokat a nyaralás előtt, így gyakran feszülten vágunk neki az útnak.

Amikor ott vagyunk, kiderül, hogy a szállás nem pont olyan, mint amilyennek leírták, az ágy túlságosan puha/kemény/keskeny/széles (a megfelelő kiválasztandó), a fürdőszoba nem szellőzik rendesen, a szoba túl zajos/túl csöndes, túl meleg/túl hideg, nincsen elég hely a holmiknak. A gyerek nem találja a kedvenc mesecsatornáját a TV-ben és ezért azonnal unatkozni kezd, és nyaggatni kezdi az anyját/apját, hogy „csináljanak már valamit”. Apa, aki év közben hétköznapokon jó esetben csak este látja a gyereket, türelmetlen, miért nem tudja elfoglalni magát a gyerek. Vita kerekedik anya és apa között, hogy hogyan is kellene „helyesen” nevelni a gyereket. A szomszédok túlságosan zajosak, így nem lehet pihenni! A gyereket nem lehet kiparancsolni a vízből, pedig már indulna a következő program. Ezek csak példák, de nem kizárt, hogy mi is így járunk, ezért azután bosszankodunk, panaszkodunk, megsértődünk, makacskodunk, vitatkozunk, befeszülünk, csakazértis megmutatjuk, elkeseredünk, aggodalmaskodunk – végül alig várjuk, hogy végre hazamenjünk és jól kipihenjük magunkat!

Mit tehetünk, hogy mindez lehetőleg ne így alakuljon, hogy a nyaralás valóban pihenés, feltöltődés legyen? Természetesen sok problémát megelőzhetünk, ha időben tesszük meg a szükséges előkészületeket, ha egyszerű, világos és áttekinthető tervvel rendelkezünk, ha a költségekben csak addig nyújtózkodunk, meddig a takarónk ér, ha hátrányosan érint bennünket valami, képesek vagyunk határozottan, de nem erőszakosan képviselni az érdekeinket. Mindezek ellenére mégis előfordulhat, hogy feszültséget generáló kihívásokkal kell szembe néznünk.

A cikk folytatását elolvashatja a Gyógyhír Magazin júliusi számában. Keresse a patikában!