Mennyire ismerik és fogyasztják a spárgát? Ha eddig kimaradt, májusban és júniusban vegyék fel az étlapra, mert értékes és emellett kalóriaszegény vitamin- és ballasztanyagforrás.

Három fajtáját ismerjük: a fehéret, a zöldet és az egyelőre kicsit extrémnek számító lilát. A különböző fajták az eltérő gondozás miatt kaják színüket. A zöld spárga például napsütésben nevelkedik, és a nap hatására fejlődik ki a zöld színt adó klorofill. A fehér spárga a föld alatt nő, ahol nem éri közvetlen napfény, ezért fehér marad. Nem a színük az egyetlen, amikben mások a spárgafajták: a zöld spárga vékonyabb, és finomabb a héja, ami többnyire csak az alsó részen fás. Főzés előtt ezt le kell tisztítani, bár a zöld spárgánál erre nem minden esetben van szükség. Könnyű felismerni, mi a helyzet: ha az alsó rész világosabb, akkor valószínűleg fás, el kell távolítani.

 Az egészséges spárga

A zöld sárga nemcsak finomabb, hanem kevesebb is benne a kalória. Víztartalma 93 százalékos, 100 grammja 0,1 gramm zsírt és mindössze 18 kilokalóriát tartalmaz. Gazdag ballasztanyagokban, amelyek természetes módon karban tartják az emésztést. A zöld spárga vizelethajtó hatású, és szabályozza a vesefunkciókat is, bár tudni kell, hogy a veseelégtelenségben szenvedőknek vigyázniuk kell vele. Fogyasztása előtt ők jó, ha konzultálnak az orvosukkal.

Hála a napsütésnek, a zöld spárga gazdag C-vitaminban és béta-karotinban. Van benne K- és E-vitamin, valamint biotin. Tartalmaz magnéziumot, vasat, rezet és mangánt. Az ásványi anyagok támogatják a sejtek működését, és segítenek a sejtek anyagcseréjében.

Spárga fogyasztása után a vizeletnek jellegzetes szaga lehet, de ebben nincs semmi különös, csak azt mutatja, hogy a vizeletben kiválasztódnak a spárga kéntartalmú bomlási termékei. Ezek okozzák a kellemetlen szagot.

 Tippek a tárolására és az elkészítésére

A zöld spárga csak leszedése után két-három napig jó, ezért ha van rá mód, ajánlatos közvetlenül a termelőtől megvásárolni. Otthon nedves konyharuhába csavarva a hűtőszekrényben kell tárolni. Az is megoldás lehet, ha a hűtőszekrényben vízbe állítják úgy, hogy 1-2 cm vízben álljon a szára.

A zöld spárga jól fagyasztható, de előtte érdemes a fás részeit eltávolítani. Nejlonzacskóban is jól eláll. Felengedéskor veszít az ízéből, ezen segíthetünk, ha fagyott állapotban főzzük meg.

A zöldséget sokféleképpen el lehet készíteni. A főtt spárgát általában hollandi szósszal tálalják. Főzési ideje öt-nyolc között van a szárak vastagságától függően. A főzővizet érdemes egy fél teáskanál sóval és egy csipet cukorral ízesíteni.

Ha a spárgát halhoz vagy húshoz tálalják köretként, serpenyőben is el lehet készíteni. Ehhez a spárgaszálakat vágja nagyobb darabokra, és négy percig pirítja forró olajban. Adjon hozzá fokhagymát, sót és borsot, majd néhány percig süsse alacsonyabb hőmérsékleten.