A védőoltásoknak köszönhetően sok szörnyű betegségtől megmenekültünk, de nem mindtől. A humán papillómavírus, a HPV okozta méhnyakrák – amely csaknem teljes mértékben megelőzhető a vírus elleni védőoltással és a rendszeres szűréssel – még most is évente 28 ezer halálos áldozatot követel Európában. A rotavírus okozta hányás és hasmenés kisgyermekek ezreit érinti. Az elszomorító statisztikák hátterében továbbra is főként a tudatlanság és a figyelmetlenség áll.

Az érvényben lévő védőoltási programoknak jelentős szerepe van a vírusok okozta megbetegedések és halálozások visszaszorításában: világszerte évente 2-3 millió ember életét köszönhetjük a vakcináknak. Ugyanakkor az oltásellenes mozgalmak népszerűsége továbbra is folyamatosan nő, és komoly szerepük van például abban, hogy a rotavírus miatt még mindig évente csaknem félmillió kisgyermek veszíti életét. Pedig a fájdalommentesen, szájon át beadható védőoltás több mint 94%-os védelmet nyújt a vírussal összefüggésbe hozható súlyos hasmenés és hányás ellen.

„Az egyik leggyakoribb tévhit az, hogy a védőoltások élő, fertőzőképes vírust tartalmaznak, és közvetlenül a védeni kívánt szerven fejtik ki a hatásukat. A legtöbb vakcina csak egy, a vírushoz megszólalásig hasonlító anyagot tartalmaz, amely képes megtanítani az immunrendszert arra, hogy felismerje a kórokozót, majd a fokozott immunanyag-termelésnek köszönhetően megelőzze a betegséget. Az influenza elleni védőoltás nem közvetlenül a torkon fejti ki a hatását, így nem tud gyulladást okozni, és a méhnyakrák kialakulását megelőző HPV elleni vakcina sem a méhre van hatással, így nem tud meddőséget okozni.” – hívta fel a figyelmet Dr. Szőnyi György, a Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság elnöke az immunizációs világhét alkalmából.

Egyes gyerekbetegségek a felnőttekre is veszélyesek

„A gyermekkori betegségek terén szintén nagyon hiányosak az ismeretek: sok szülő például a mai napig nem tudja, hogy a bárányhimlő tüdőgyulladáshoz vagy agyvelőgyulladáshoz is vezethet, és hogy a második vagy harmadik családtag fertőzése súlyosabb lefolyású lehet az elsőnél. A tévhitek és a félelem miatt sokan nem élnek a védőoltás lehetőségével, pedig létezik olyan vakcina, amely akkor is véd, ha a kisgyermek már találkozott a bárányhimlő-fertőzéssel (például egy bölcsődei vagy óvodai közösségben), de három napon belül megkapja az oltást.” – fejtette ki Dr. Király Balázs gyermekorvos. „Fontos kiemelni, hogy az általános oltásellenesség vagy a kötelező oltások beadásának megtagadása olyan járványok kiújulását is kockáztatja, amelyek már feledésbe merültek.” – tette hozzá a szakértő.

A HPV a férfiakat is veszélyezteti

A méhnyakrák megelőzésében hatalmas előrelépést jelent, hogy a magyar kormány ingyenesen biztosítja a kétkomponensű HPV elleni védőoltást a serdülőkorú lányok számára. Fontos azonban felhívni a figyelmet, hogy nemcsak nekik, hanem az idősebb korosztálynak és a férfiaknak is érdemes beoltatni magukat, mert a vírus nem csak a fiatal lányokra nézve jelent veszélyt.” – foglalta össze Dr. Csutora Péter, az MSD Pharma Hungary orvosigazgatója. „Mivel legtöbbször a méhnyakrákot említik a HPV-vel kapcsolatban, a fertőzésre gyakran női betegségként tekintenek, pedig minden második férfi életében legalább egyszer találkozik a fertőzéssel. A HPV okozta nemi szervi szemölcsök körülbelül 32 millió embert érintenek világszerte (férfiakat és nőket egyaránt), de a szájüregi-, a garat- és a végbélnyílás körüli rákok kialakulásáért is számos esetben a vírus felel.

Az oltási program költséghatékony is

A védőoltás a jelenleg elérhető legköltséghatékonyabb közegészségügyi beavatkozás, amely nemcsak az egyén számára térül meg, de az egészségügyi ellátórendszer, a gazdaság és a társadalom számára is kifizetődő befektetés.

„Az emberi élet felbecsülhetetlen értéke mellett egy társadalom, amelynek a tagjai az élet minden szakaszában egészségesek, kulcsszerepet játszik a gazdasági fellendülésben. Nagy-Britanniában a rotavírus elleni vakcinációs program bevezetését követően már az első négy évben megtérült a kezdeti költségek jelentős része (58-96%-a), de említhetném Olaszországot is, ahol a 18 éve tartó Hepatitis-B immunizációs program 99%-al csökkentette a vírus előfordulási arányát, és az egészségesebb társadalomnak köszönhetően 580 millió euró megtakarítást termelt.” – összegezte az anyagi előnyöket Thomas Straumits, az MSD Pharma Hungary ügyvezető igazgatója.