Május 6-a és 31-e között az összegyűlt vérplazma értékének ötvenszeresét osztja szét három alapítvány  – a Hemofíliások Baráti köre, a Tábitha ház és a Primer Immunhiányos Betegek Egyesülete – között a Vascular Plazma hálózata.

Magyarországon évente több ezer beteg ember szorul mással nem helyettesíthető, életmentő, vérplazmából készült gyógyszeres kezelésre. Vérplazmára annak van szüksége, aki hemofíliás, azaz vérzékeny, illetve annak, aki veleszületett immunhiánnyal élő, csontvelő- és szervátültetett, súlyos égési sérült, máj- és vesebeteg, vagy hepatitiszB-ben szenvedő. Plazmát használnak például a műtéteknél használt fibrin ragasztó és tetanusz előállításához is.

„Ha az emberekben megszűnik a támogatási igény, hogy a másik életét segítse – a mi betegcsoportunk kihal” – hangsúlyozza a vérplazmaadás fontosságát Csuja László, a Hemofíliások Baráti Körének elnöke, ezért is tartja fontosnak a „Tedd meg most!” akció kezdeményezését. Magyarországon közel ezren élnek hozzá hasonlóan hemofíliával.

Vérplazmát bármelyik egészséges, (18-60 év közötti, 50 kg feletti) felnőtt adhat orvosi vizsgálatot követően. A plazmaadást megelőzően ingyenes orvosi szűrővizsgálaton vesznek részt a lehetséges leendő plazmaadók. Ez általános egészségügyi vizsgálatból, vérnyomásmérésből és laborvizsgálatból áll.

A vérplazma adás a véradáshoz nagyon hasonló folyamat, kb. 45 percet vesz igénybe. Ebben az esetben is vért vesznek a vénából, amelyet egy korszerű, biztonságos készülék szétválaszt vérplazmára és vörösvértestekre. A plazma egy steril gyűjtő tasakba kerül, míg a többi értékes összetevőket (vörös- és fehérvérsejteket és a vérlemezkéket) a modern, zárt rendszerű plazmaferezis gép visszajuttatja a szervezetbe.

Tedd meg most!

A „Tedd meg most!” akció keretében a május 6-a és 31-e között összegyűlő vérplazma literértékét megötvenszerezi a Vascular Plazma hálózata és három alapítvány között, a Hemofíliások Baráti köre, a Tábitha ház és a Primer Immunhiányos Betegek Egyesülete között osztja szét.

A „Tedd meg most!” akció helyszínei:

  • Budapest / Lurdy ház
  • Pécs / Király utca 66.
  • Miskolc / Szinvapark
  • Szeged / Dóm tér 3.
  • Eger / Agria park
  • Nyíregyháza / Nyír pláza
  • Debrecen / a Fórum mellett

A központokban minden új, sikeres alkalmassági vizsgálat után 4.000 Ft-ot adnak, minden plazmaadást követően pedig 6.000 Ft juttatást biztosítanak a donorok számára.