Kezdetben a legtöbben betudjuk egy-egy hosszú nap, vagy a növekvő éveink számának az ólomsúlyt a lábunkban, az éjszakai lábgörcsre ébredést, vagy a bokaduzzanatokat. Pedig a keringési zavarok nem feltétlenül életkorfüggőek és nem csak a hosszú álldingálás következtében okoznak kellemetlenségeket. Számoljunk le a visszérbetegséggel kapcsolatos tévhiteinkkel! És vegyük komolyan a jeleket!

A vénák szállítják vissza a vért a szívbe, ezért visszér a neve. Az alsó végtag vénás rendszerében is fontos a billentyűk szerepe, amelyek, ha nem jól működnek, visszaengedik a vért az alacsonyabban fekvő vénákba. Ez a nyomáserősödés a bőr alatti vénákat is kitágítja, majd csomóssá, kanyargóssá teszi. Ez a visszérbetegség.

1.      tévhit:

Idősek betegsége

Sajnos ez nem így van, hiszen van, hogy már 20-30 éves korban jelentkezik a visszérbetegség, hiszen sokszor a genetikai hajlam, vagy éppen a várandósság kialakulásának okozója. Ám valóban igaz, hogy az idő előre haladtával gyakoribbak az panaszok, amit a megjelenő túlsúly csak tovább fokoz.

2.      tévhit:

Csak az álló munkát végzőket érinti

Valóban, az álló munkát végzők, a naphosszat talpalók körében gyakran jelentkezik a visszérbetegség, ám az ülőmunka ugyanolyan veszélyeket hordoz a keringési zavarok tekintetében. Ezért a megfelelő mennyiségű pihenés és a rendszeres mozgás, valamint a lábak odafigyelő ápolása ugyanolyan fontosak.

3.      tévhit:

A várandósság kihozza, de aztán elmúlik

A hormonális működés tényleg nagyban befolyásolja a visszeresség kialakulását – ezért is van, hogy a nők hajlamosabbak a vénás elégtelenségekre, mint a férfiak. A várandósság, a menopausa, vagy a fogamzásgátlás hormonális hullámzásai ellazíthatják az érfalakat, s a kitágult erekben a billentyűk már nem zárnak megfelelően. A babavárás hormonális változása és a fokozódó nyomás visszértágulatot is okozhat, és van, hogy ez elmúlik a terhesség után, de ez a legritkább eset.

4.      tévhit

Akkor van visszerem, ha kidudorodik a lábszáramon az ér

A keringési zavar okozta visszérbetegségnek több formája is van. A kidudorodó, csomós értágulat a lábszáron jelentkezik a leggyakrabban, ún. nehézlábérzést, lábdagadást és -feszülést okoz, s kezelést igényel. De az úgynevezett pókháló visszeresség (amely főként a combokon jelentkezik), a seprűvénák (amelyek még az orron is kialakulhatnak), és a retikuláris vénatágulatok (amelyek nem emelkednek ki a lábszár/comb bőréből, de jól láthatók) is visszér problémák.

5.      tévhit:

Nem veszélyes, csak csúnya

A visszérbetegség sajnos nem csak esztétikai probléma, hiszen a vénában pangó vér súlyos szövődményeket is okozhat. A kezeletlen visszér betegség trombózist (és tüdőembóliát), vagy lábszárfekélyt is előidézhet.

Így vigyázzunk magunkra

A keringési problémákat, akármilyen kismértékben is jelentkeznek kezdetben, komolyan kell venni! Kerüljük: a meleget (napon, fürdőben, szaunában), a sok ülést/állást, a túlsúly kialakulását, az alkoholt és a keresztbe tett lábbakkal való ülést. Ajánlott a kényelmes cipő viselése, a fizikai aktivitás, a kiegyensúlyozott (vitamindús) étrend, a kímélő sport (úszás, biciklizés, séta, jóga), a keringést támogató természetes hatóanyagokat tartalmazó készítmények fogyasztása.

A cikket a Gyógyhír Magazin áprilisi számában olvashatja el. Kérje gyógyszerészétől!