Az esős idő sokat javít a helyzeten, ennek ellenére a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja következő napokban sokfelé elérheti a közepes-magas szintet.

Helyenként az útifű és a lórom pollenkoncentrációja is közepes lehet. Elkezdődött a csalánfélék pollenszórása, pollenjük egyelőre jellemzően alacsony-közepes koncentrációban van jelen. A kevésbé jelentős allergének közül a fenyőfélék pollenkoncentrációja többfelé elérheti a közepes, helyenként a magas szintet is. Előfordulhat egy-egy szem a hárs, valamint a ciprus- és tiszafafélék pollenjéből is a levegőben. A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően alacsony-közepes szintet ér el.

Az eső hatása nem egyértelműen pozitív az allergiában szenvedők számára. Igaz, hogy a lassú eső elmossa a polleneket, és nem tudnak továbbrepülni a levegőben: ez kedvez a pollenallergiásoknak. Viszont ilyenkor a növények is gyorsabban nőnek, és később, a szárazabb időszakbnan több pollent bocsájtanak ki. Másrészt a mostani nedves idő kedvez a penésznek, és a poratkáknak sem számít a magas páratartalom, ugyanúgy szaporodnak. Ez fonots  lehet, ha valaki az eső miatt sokat tartózkodik bent.