Az Országos Közegészségügyi Központ (OKK) legfrissebb mérési eredményei alapján tovább romlott a légszennyezettségi helyzet. A levegő magas szálló por (PM10) tartalma miatt az ország nagy részén veszélyes a levegő minősége, és ezen a héten nem várható javulás.

Az OKK térképén január 23-án az ország keleti felében, a középső területeken, s néhol a Dunántúlon is – összesen húsz települést (köztük a fővárost) jelöltek a veszélyes levegő minőséget jelző piros színnel. A légszennyezettség mértéke a nyugati országrészben is csak némileg alacsonyabb. Itt hét település – Pécs, Székesfehérvár, Tatabánya, Veszprém, Sopron, Szombathely és Szentgotthárd – levegőjét minősítették egészségtelennek. Emellett Ajkán is kifogásolt a levegő minősége. Az elmúlt napokban több településen – a fővárosban, Miskolcon, Nyíregyházán és Salgótarjánban –is elrendelték a szmogriadó valamely fokozatát. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint nem várható, hogy javulna a levegő minősége, mivel a héten is többfelé várható tartós köd, és csak néhol élénkülhet meg a szél – számol be az MTI.

Az ÁNTSZ arra figyelmeztet, hogy a levegő magas szálló por tartalma miatt az arra érzékenyeknél légzőszervi tünetek jelentkezhetnek (köhögés, nehezebb légzés), panaszaik súlyosbodhatnak. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint nem várható, hogy javulna a levegő minősége, mivel a héten is többfelé várható tartós köd, és csak néhol élénkülhet meg a szél.

A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik. Az OKK a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát.
   

 

 

Mentés