Az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) átfogó képet szeretne kapni arról, a lakosság honnan és milyen módon nyeri az egészséggel kapcsolatos ismereteit. A cél a hazai egészségkommunikáció hatékonyságának növelése, ezáltal pedig az emberek egészségtudatosságának javítása, az egészségkultúra fejlesztése.

A 2015. március 2. és május 6. között zajló felmérés során tízezer felnőttet és 12 ezer diákok keresnek fel, utóbbiak esetében a szülőnek kell beleegyeznie, hogy a gyerek kitöltheti-e a kérdőívet az iskolában – írja az MTI.

A kérdőív kitöltése önkéntes és név nélkül történik, és az OEFI biztosítja, hogy a válaszok alapján senki nem lesz beazonosítható, a kérdőíveket pedig mind a felnőtt, mind az iskolai felmérés esetén titkosan, az erre vonatkozó jogszabályoknak megfelelően kezeli.

Az eredményről idén nyáron készül egy gyorsjelentés, majd várhatóan októberben lesz elérhető a részletes elemzés. A kutatás 100 százalékban európai uniós forrásból finanszírozott – közölte az OEFI.

Magyarországon a lakosság egészségi állapota rosszabb, mint ami az ország fejlettsége alapján elvárható lenne, ehhez hozzájárul egyebek között a mozgásszegény életmód, a túlzott alkoholfogyasztás, a dohányzás és általában az egészségtudatosság alacsony szintje. Az OECD szerint Európában Magyarországon a legnagyobb az elhízottak aránya, egy februárban napvilágot látott átfogó nemzetközi kutatás szerint a legkevésbé egészségesen táplálkozó nemzetek élvonalába tartozik a magyar lakosság, valamint nálunk halnak meg a legtöbben tüdőrákban. A kutatás egyebek között ezt a képet szeretné megváltoztatni – közölte az OEFI.

Fotó: Creative Commons