Esztétikai probléma vagy egészségügyi kockázat? A címben felsoroltak között vannak olyanok, amelyek az első, és vannak olyanok, amelyek a második csoportba tartoznak. Egy biztos, érdemes foglalkozni velük. A jó hír, hogy ma már van olyan kezelés, amellyel viszonylag gyorsan és fájdalommentesen kezelhetők.

Miről is van szó valójában? A hajszálértágulatok és seprűvénák a jelei annak, hogy az érintett végtag vénás és nyirokkeringése nem megfelelő. A pangó vér a nyomás miatt nem tud távozni és az erek tartósan kitágulnak.

Saját tapasztalatából is tudhatja mindenki, hogy viszonylag gyakori problémáról van szó: a felszíni, 1 mm átmérőnél kisebb hajszálértágulatok, azaz teleangiektáziák a 20-70 év közötti nők 55%-át érintik, de szerencsére a nagy visszértágulattal ellentétben csak esztétikai problémát jelentenek. Az öröklött tényezőkön kívül a mozgásszegény életmód, hormonterápia és túlsúly is előidézhetik, illetve súlyosbíthatják a tüneteket. Mivel ezeknek a kitágult ereknek nincsen számottevő élettani funkciójuk, eltüntetésükkel nem avatkozunk bele a szervezet működésébe.

A rosacea az arc kis ereinek a betegsége, amely a népesség 10%-át érinti. Öröklött hajlam alapján, különböző külső és belső – úgynevezett elősegítő – tényezők hatására az arc közepén a bőr erei egyre tágulékonyabbak lesznek, majd egy részüknél szerkezeti károsodás következik be, és képtelenné válnak az összehúzódásra. A kitágult erekben lassul a keringés, romlik a szöveti anyagcsere. A rosacea azért jelent komolyabb esztétikai problémát, mert az arcon jelentkezik, és sokkal szembetűnőbb, mint a lábon található seprűvénák. A rosacea és a seprűvénák esetében idővel az erek egyre jobban kitágulnak. Érdemes foglalkozni vele, hiszen ha átlépik a maximális kezelhető méretet, már csak nagyobb beavatkozással távolíthatóak el.

Egy új típusú kezelés

Az említett betegségeket többféle módszerrel is lehet kezelni, mi most az egyik legkorszerűbb eljárást ajánlunk a figyelmükbe. A Viridex termokoagulációs kezeléssel a test bármely részén azonnal és véglegesen el lehet tüntetni az 1 mm átmérőnél kisebb értágulatokat, a rosaceát, illetve hemangiómákat.

A vékony tűn keresztül alkalmazott nagyfrekvenciájú rezgés által kiváltott hőhatás roncsolja a kapilláris erek falát és azok tartalmát is: a kezelt érfal összezáródik, a benne lévő vér hirtelen megalvad, sejtjei szétesnek. A termokoaguláció pontosan ellenőrzött és irányított energiát használ, ami csak a célszövetre van hatással, de megvédi az azt körülvevő szöveteket, a beavatkozás után így nem tapasztalható égés, bőrelhalás vagy pigmentáció.

Fáj? Nem!

A kezelés apró kényelmetlenséggel jár csupán, még tűszúrásra érzékenyek is bátran kipróbálhatják. Nikkelallergiásoknál aranyból készült tűt használnak. A hajszál vastagságú (0,075 és 0,150 mm vastag) tűvel végzett kezelés alig érezhető. A tű hegye csak 1 mm-re hatol a bőrbe, így semmilyen károsodást nem okoz, és maradandó nyomot sem hagy. A kezelés után az értágulat helye duzzadt, ödémás és piros lesz. Pár órával vagy egy nappal később az ödéma eltűnik, és a helyét kisebb, pontszerű varratok veszik át, és ezek között már látszik, hogy az értágulat eltűnt. Néhány hét alatt a pörkök leválnak, és teljesen begyógyulnak. Ezután válik láthatóvá, hogy szükséges-e második kezelés – ez az erek méretétől és sűrűségétől függ. Egy alkalommal általában 80-100 cm hosszú értágulatot lehet ellátni, a kezelés időtartama az elváltozás kiterjedésétől függ.

Az eredmény biztos, jól látható, a kezelés után azonnal vissza lehet térni a szokásos életvitelhez. A kezelésnek semmilyen hosszú távú, maradandó mellékhatása nincsen. A lábfej, boka, vádli területein egy kezelés közel 100%-os eredményt hozhat, a comb- és térdkörnyéki részeken található vastagabb, kékesebb értágulatok esetében az eredmény kissé szerényebb, és két-három kezelésre is szükség lehet. Az elégedettség nagyon magas, 95% körüli.

Miért jobb, mint más eljárások?

A termokoagulációs kezelés bizonyítottan hatékonyabb eljárás, mint a hagyományosabb mikro-szklerózishoz és lézeres kezelés. Egy amerikai tanulmány szerint az eredményességet illetően 3,4-es pontszámot, a mikro-szklerózis 2,3-as pontszámot, a lézeres kezelés pedig 2,5-ös pontszámot kapott, és a két utóbbi kezelés esetében mellékhatásokkal is kell számolnunk.

A lézeres értágulat-kezelés számít az egyik legrégebbi megoldásnak, azonban a siker aránya nagyon változó, a mellékhatások pedig sokkal jelentősebbek. A lézer nyáron, barnult bőrön vagy alapvetően barnább bőrtípusokon nem alkalmazható a pigmentekben való elnyelődés és a bőr megégése miatt, mivel nemcsak a vérfesték (hemoglobin) nyel el fényt és hőt, hanem a bőr is. A kezelés nem célszövet-specifikus, így nagyobb a pigmentált és a más szövetek károsodásának esélye. A lézer fénye elnyelődhet a bőr víztartalmában, pigmenttartalmában és a szőrtüszőkben is, illetve szétszóródhat, továbbítódhat a bőrben.

A mikro-szklerózis elvégzéséhez az értágulat pontos eltalálása szükséges, bizonyos méret alatt és speciális helyeken (boka, orr) pedig értágulatok nem is kezelhetőek. Továbbá a befecskendezett idegen anyag traumát okozhat a szervezet számára. A kompressziós harisnya kötelező viselése szintén nem kellemes a vendég számára, az ér felszívódása pedig elhúzódhat.