A hetek óta tartó kánikula miatt felmerült, hogy Magyarországon is be kellene vezetni a sziesztát. Lehet, hogy sokaknak tetszik az ötlet, szakemberek szerint azonban egyelőre nincs létjogosultsága.

Regős Gábor közgazdász, a Századvég Alapítvány elemzője  azzal érvelt, hogy csupán két-három olyan hét van egy évben, amikor elviselhetetlen hőség. A szakember szerint akkor lehet elgondolkodni a sziesztán ha a globális felmelegedés tovább tart, és két-három hónap lesz az elviselhetetlenül meleg időszak. Ha azonban átalakítják a munkaidőt úgy, hogy például este nyolckor érjen véget, felborul az időbeosztása azoknak a külföldi tulajdonú cégeknek, amelyek sűrűn kommunikálnak külföldi partnereikkel.

Szeles Gábor háziorvos, igazságügyi orvos szakértő elmondta: javul az ember szellemi és fizikai teljesítménye, ha ebéd után beiktat egy órányi pihenőidőt, sőt ha ez rendszeressé válik, az élettartamot is megnövelheti.  Nagy melegben mindenki sokkal hamarabb elfárad, az ilyen idő megterheli a keringést, és rontja a koncentrálóképességet. Szerinte ha ilyen ütemben folytatódik a felmelegedés, biológiai szempontból mindenképpen indokolt lesz, hogy déltől kettőig, délután egy órától háromig pihenhessen a szervezet.