Jövő év május 20-án léphet hatályba az a rendelkezés, amely egységes csomagolást ír elő a dohánytermékek   számára – derül ki a kormány honlapján megjelent rendelet-módosítási tervezetből. A változás nyomán minden dohánytermék külseje azonos lenne, és nem lesz mód a reklámozásra.

A cigarettán, a fogyasztási dohányon és a vízipipadohányon kombinált egészségvédő figyelmeztetést kell feltüntetni, ennek mérete a cigarettás dobozon 44×55 milliméter, és márkanév valamint logó nem helyezhető el fölé – az MTI beszámolója szerint egyebek mellett ezt tartalmazza a dohánytermékek előállításáról, forgalomba hozataláról és ellenőrzéséről szóló rendelet módosítási tervezete. Jelenleg a cigarettás doboz egyik oldalán a felület 30, míg a másik oldalán 40 százalékát kell elfoglalnia a figyelmeztetésnek.

A tervezet egyéb kötöttségeket is tartalmaz az egészségvédő figyelmeztetésekre: ezeket úgy kell elhelyezni, hogy a csomag felbontásakor a kombinált figyelmeztetések egyetlen szöveges vagy vizuális eleme se csorbuljon.
A módosítás 2016. május 20-án lép hatályba. A korábbi  rendelkezésekkel összhangban gyártott és címkézett dohánytermékek még 2017. május 20-ig forgalomba hozhatók.