Az élelmiszerlánc-biztonságért felelős államtitkárság támogatja az egészségesebb élelmiszerek előállítását és az egészséges táplálkozás előmozdítását – mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára.

Zsigó Róbert az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének konferenciáján arról beszélt, hogy Magyarország alaptörvénye rögzíti: minden embernek joga van a testi, lelki egészséghez. E jog érvényesülését pedig többek között az egészséges élelmiszerekhez való hozzáféréssel, a genetikailag módosított szervezetektől (GMO) mentes mezőgazdasággal és a sport támogatásával kell biztosítani – mondta az államtitkár.

Zsigó Róbert kiemelte: a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar hosszú távú versenyképességét csak az egészséges és megbízhatóan magas minőségű élelmiszerek biztosíthatják, ezért a magyar embereknek az egészséges életmódra való ösztönzésére tett ÉFOSZ kezdeményezés nemcsak a reális helyzetfelismerésből, hanem előrelátásról is tanúskodik.

Elmondta, elégedettségre ugyan nincs ok, de egyre több ember érzi úgy az országban, hogy fontos az élelmiszer-biztonság és az egészséges élelmiszerek fogyasztása. Így gyorsan nő az a tudatos vásárlói réteg az országban, amelyik ismeri és elismeri a biztonságos és egészséges élelmiszerek nyújtotta előnyöket, értékeket. Az utóbbi években világszerte, így Magyarországon is egyre nagyobb figyelmet kapott az élelmiszerekben található transz-zsírsavak mennyisége. Ezek ugyanis komoly kockázati tényezőt jelentenek a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában. Nem véletlen, hogy az ÉFOSZ egyik vállalása is az, hogy Magyarországon az élelmiszerek 80 százalékában 2019. december 31-ig 1,5 százalék alá csökkenti a részlegesen hidrogénezett növényolajokból származó transz-zsírsav szintet.

Az átlag magyar ember egészségtelenül táplálkozik, ezért túlsúlyos, vagy elhízott, keveset mozog és sok stressz éri. Ezen pedig változtatnia kell, ha tovább szeretne élni egészségesen. Szöllősi Réka, az ÉFOSZ ügyvezető igazgatója az MTI-nek arról beszélt, hogy az élelmiszeripar saját termékeinek fejlesztésével teheti a legtöbbet a magyar emberek egészségéért. Emellett például olyan címéket használ, amelyen mindent feltüntettek, ami a fogyasztót segítheti a tudatos döntésben, választásban. Az említett célokért pedig ösztönözni kell a cégek, szakmai és civil szervezetek összefogását. Az élelmiszeripart ugyanis nem lehet egyedül felelőssé tenni az életmódbeli gondokért – szögezte le az ÉFOSZ ügyvezető igazgatója.