A túl sok cukrozott üdítőital, sütemény és más édesség fogyasztása növeli a depresszió kockázatát, de csak a férfiaknál – derítették ki brit kutatók, akik ugyanezt az összefüggést nők esetében nem tudták kimutatni. Egyelőre nem lehet tudni, ennek mi az oka, a jövőben nagyobb mintán tesztelik a cukor és a depresszió közötti kapcsolatot.

A University College London kutatói az étrend részeként elfogyasztott cukor és a mentális egészség problémái közötti összefüggést kutatták ötezer férfi és kétezer nő körében. Szoros összefüggést állapítottak meg a nagymértékű cukorfogyasztás és a depresszió között a férfiak körében. Azok a férfiak, akik napi több mint 67 gramm cukrot fogyasztottak, 23 százalékkal nagyobb eséllyel szenvedtek mentális rendellenességben, mint azok, akik beérték kevesebb mint 39,5 gramm cukorral. 

A kutatók azt is megvizsgálták, vajon a férfiak azért fogyasztottak-e több édes ételt, mert depressziósok voltak, ám ilyen összefüggést nem találtak.  „A cukor nagymértékű fogyasztása többféleképpen hat az egészségre, de tanulmányunk kimutatta, hogy összefüggés lehet a cukorfogyasztás és a lelkiállapot rendellenességei között, különösen a férfiaknál” – idézte Anita Knüpelt, a UCL kutatóját a The Guardian című brit napilap az MTI beszámolója szerint. „A kutatás azonban nem talált kapcsolatot a cukorbevitel és a lelkiállapot rendellenességei között nők esetében, azt nem tudni, hogy ez miért van így. Több kutatásra van szükség, nagyobb mintán kell tesztelni a cukor-depresszió közötti kapcsolatot” – tette hozzá.

A Scientific Report című folyóiratban közzétett tanulmány nem az első, amely erre az összefüggésre utal, legkevesebb már három korábbi tanulmány jutott hasonló összefüggésre Knüpel szerint.  „Tanulmányunk eredménye a férfiak esetében „nagyon erős”, de a nőknél nem. Ennek az lehet az oka, hogy kevesebb nőt vontunk be a kutatásba, bár az étrendről készült országos felmérések szintén azt mutatják, hogy a férfiak több cukrot fogyasztanak, mint a nők” – magyarázta a brit kutató.