A mozgás mindig jó ötlet, és segít felkészülni a strandszezonra. Egy kevéssé ismert változatát vizsgáltuk meg, és kiderült: az egyre népszerűbb babakocsis futás nemcsak a babának, hanem az anyukának is jót tesz. Budapesten és a nagyobb vidéki városokban könnyen találunk lelkes, közös edzéseket/versenyeket szervező közösségeket is.

A legtöbb anyuka azért kezd a babás futásba, mert meg akar szabadulni a terhesség alatt felszedett súlyfölöslegtől, újra formába akar kerülni testileg-lelkileg. A babás kocogás/futás erre több szempontból is nagyon alkalmas. Egyrészt a futás nem igényel nagyon komoly beruházást, és akárhol is lakunk, bárhol találunk hozzá alkalmas terepet. Másrészt a testmozgás e fajtája még egy szempontból megkönnyíti az anya életét: nem kell felügyeletet biztosítania gyermeke mellé a sportolás idejére. És még egy szempont: némi internetes kutakodással (legalábbis Budapesten és a nagyobb vidéki városokban) könnyen találunk lelkes, közös edzéseket/versenyeket szervező közösségeket. Ez pedig sokat enyhíthet azon a szociális elszigeteltségen, amire sok fiatal anyuka panaszkodik.

A futáshoz alkalmas babakocsinak több feltételnek kell megfelelnie: minden esetben háromkerekű (elöl 1, hátul 2) járműnek kell lennie; az első kerék fix, vagy pedig rögzíthető. A nagyobb stabilitás érdekében súlypontja alacsonyabbra esik, tengelytávja pedig nagyobb, mint a normál babakocsiké. Kötelező biztonsági tartozéka az ötpontos biztonsági öv. Ezek a járgányok másban is eltérnek hagyományos társaiktól: kerekük átmérője nagyobb, kb. 20-30 cm-es, erre azért van szükség, hogy futás közben minél kevésbé rázkódjon a kicsi. Ugyanebből a szempontból vásárláskor kerülni kell azokat a modelleket, amelyek tömör gumival rendelkeznek: bár valamivel drágábbak, nem szabad spórolni a biciklihez hasonlóan felfújható keréken. A gumik mintázata többféle lehet attól függően, hogy terepre vagy aszfaltra szánják őket – az itthon jellemző futóhelyek többségére az utóbbi is alkalmas. Egyes típusokat a rázkódás ellen lengéscsillapítóval is felszerelnek – ez természetesen az árukon is meglátszik. (Ha nem futunk rendszeresen terepen, akkor ez igazából fölösleges extra.)

Annak elkerülésére, hogy a kocsi futás közben elszabadulhasson, többféle műszaki megoldás létezik. A profibb a biciklikéhez hasonlóan működő fék, az egyszerűbb (és olcsóbb) a futót és a kocsit összekötő karpánt.

Egy vadonatúj, minden jóval felszerelt, neves gyártótól származó darabért súlyos összegeket elkérhetnek, de kis körültekintéssel csökkenthetjük a költségeket (ráadásul a futókocsi használható a hétköznapokban is, bár hozzá kelll szokni, hogy a fix első kerék miatt nehezebben kormányozható, mint a hagyományos). Érdemes vásárlás előtt kikölcsönözni a kiszemelt típust, hogy kipróbáljuk, tényleg megfelel-e céljainknak a kocsi: könnyen össze tudjuk-e hajtani; rendelkezik-e elég zsebbel, tárolófelülettel; elegendő árnyékot vet-e a kicsire a napellenzője stb. Ha nem ragaszkodunk a legújabb modellekhez, vásárolhatunk használt példányt is – annál is inkább, mert ezeket a kocsikat tartós használatra tervezték, akár a kicsi 3-4 éves koráig. Az pedig elég hosszú idő – ne feledjük, állítólag pár hónap alatt akár egy maratonra is fel lehet készülni…

A teljes cikket elolvashatja a Gyógyhír Magazinban, ide kattintva.