A fejlett nyugati társadalmakban nem alszanak annyit az emberek, amennyire szükségük lenne. A nők általában fél órával többet alszanak, mint a férfiak, s ez a különbség különösen élesen jelentkezik a 30 és 60 év közötti férfiaknál.

Egy-egy ország szokásai meghatározóak az alvásra nézve – emelték ki a Michigani Egyetem kutatói az MTI beszámolója szerint. Minél tovább marad fenn éjszakánként egy ország, annál kevesebbet alszik, a felkelés szokásos időpontja viszont alig van hatással az alvás teljes időtartamára. A kutatók egyike, Daniel Forger, a BBC News weblapjának nyilatkozva azt mondta: „a társadalom arra sarkall bennünket, hogy sokáig maradjunk ébren, biológiai óránk viszont megpróbál korán felkelteni minket, s e kettő között áldozatul esik az alvásidő; szerintünk erre vezethető vissza a globális alváshiány.” Egyelőre nem tudjuk, hosszú távon milyen következményekkel jár a társadalmi elvárások és a biológiai óránk közötti konfliktus. Annyi azonban már régóta bizonyos, hogy a több műszakban dolgozók felborult alvásrendje egészségügyi problémák egész sorát okozza, köztük a kettes típusú cukorbetegség kialakulását.

A Michigani Egyetem teamje eredetileg a jetlag (a kelet-nyugati irányú repülőutak során fellépő, időzóna-átlépések okozta fáradtság) leküzdésében akart segíteni a 2014-ben útjára bocsátott Entrain alkalmazással. A felhasználók azonban úgy is dönthettek, hogy az alvási szokásaikról keletkező adatokat megosztják a kutatócsoporttal. A felhalmozódott adatbázisból kiderült például, hogy Japánban és Szingapúrban az emberek átlag 7 óra 24 percet alszanak, míg Hollandiában 8 óra 12 percet. A briteknél közel 8 óra az átlag, kicsit kevesebb, mint a franciáknál. Akhilesh Reddy, a Cambridge Egyetem kutatója rámutatott, hogy a Twitterről és az appok segítségével begyűjtött adatok révén olyan összefüggéseket sikerült kimutatniuk, amelyekhez sosem jutottak volna el, ha alváslaborokban vizsgálják az embereket.

A kutatók egy jó tanáccsal felérő megfigyeléssel is szolgáltak: eszerint azok az emberek, akik több időt töltenek természetes napfényben, rendszerint korábban bújnak ágyba.