Kedves Olvasóink!

Alábbiakban gluténmentes ételek receptjeit közöljük. Reméljük, hasznos tippeket tudunk adni a gluténallergiásoknak és azoknak is, akik szeretnének egészségesebben vagy változatosabban táplálkozni.

Recepttárunk még  babakorban van, de minden héten töltünk fel új ételleírásokat, és reméljük, így hamarosan felnő. Ön is segíthet ebben, ha elküldi kedvenc gluténmentes receptjeit a gyogyline [kukac] gyogyline [pont] hu címre.

Kellemes böngészést és jó étvágyat kívánunk!

 

Kelkáposztás frittata

Maradék tészta felhasználására ideális

Hozzávalók: olívaolaj szükség szerint, 2 púpozott csésze csíkokra vágott kelkáposzta-levél, 2 csésze gluténmentes főtt spagettitészta (esetleg egy kis szósszal), 10-15 dkg mozarella sajt, 5 nagy tojás (ha van, bio), fél csésze szójatej vagy tejföl, szárított bazsalikom és oregánó ízlés szerint, egy kis őrölt szerecsendió, tengeri só és őrölt bors, snidling    

Elkészítése: Melegítse elő a sütőt 200 fokra. Vékonyan olajozzon be egy kb. 20 centiméter átmérőjű hőálló edényt. Hevítsen fel egy közepes méretű serpenyőt, és fonnyassza meg benne a kelkáposztaleveleket. Adja hozzá a tésztát és keverje őket össze, majd a keveréket tegye bele a hőálló tálba. Morzsolja rá a mozarella sajt felét, keverje el a szójatejet (vagy a tejfölt) a felvert tojásokkal. Szórja meg a fűszerekkel. A tojásos keveréket öntse a kelkáposztás tésztára, tegye rá maradék sajtot, ízesítse az őrölt szerecsendióval. Süsse kb. 35 percig, amíg a frittata szilárd és aranyszínű lesz. Ha villával megszúrja a közepét, ellenőrizheti, készen van-e. Néhány percig hagyja hűlni tálalás előtt, így könnyebb lesz szeletelni. Forrón, langyosan és hidegen is fogyasztható.

Forrás: glutenfreegoddess.blogspot.hu

 

Citrusos tofu

Hozzávalók: 2×250 gramm tofu, 8-10 bébirépa hosszában negyedelve, 2 gerezd zúzott fokhagyma (el is maradhat), 1/3 csésze hámozott mandula, 1 evőkanál olívaolaj, negyed teáskanál currypor, negyed csésze friss, darabolt petrezselyem

A marinádhoz: 1 narancs és egy citrom leve, 2 evőkanál csökkentett nátriumtartalmú szójaszósz, fél csésze narancslekvár, 1 evőkanál mustár, fél teáskanál szárított tárkony, őrölt fekete bors ízlés szerint

Elkészítése: Melegítse elő a sütőt 220 fokra. Vágja mindkét tofut nyolc szeletre, és papírtörülközőn alaposan szárítsa le őket. Egy kisebb tálban keverje össze a marinád hozzávalóit. Rendezze el a tofukat egy tepsiben, és öntözze meg bőven a marináddal. Süsse kb. 15 percig, míg aranybarnák lesznek. Ezután óvatosan fordítsa meg őket egy spatulával, majd a másik oldalukat is pirítsa aranybarnára (újabb 15 perc).

Ezalatt melegítse fel az olajat egy serpenyőben. Adja hozzá a répát, a fokhagymát és a mandulát. Pirítsa őket néhány percig, majd szórja meg curryporral, és vegye le a tűzről. Ezt a keveréket öntse a sült tofu tetejére, és az egészet szórja meg a petrezselyemmel. Ha maradt a marinádból, öntse az étel mellé.

Forrás: foodrepublic.com

 

Körtés édesburgonya-leves

Hozzávalók (3-4 adaghoz): 1 evőkanál olívaolaj, 2 közepes hagyma apró kockákra vágva, 1 nagy fokhagymagerezd összezúzva, 1 teáskanál garam masala, fél teáskanál füstölt pirospaprika, negyed teáskanál cayenne bors, 1 nagy (kb. fél kilogrammos), 1 érett körte meghámozva és feldarabolva, 3 csésze víz, 1 teáskanál (vagy ízlés szerint több) só, negyed csésze kókusztej, 4 zsályalevél

Elkészítése: melegítse elő a sütőt kb. 200 fokra. Szurkálja meg az édesburgonyát, majd csomagolja alufóliába, és süsse a méretétől függően kb. 45-60 percig. Hagyja langyosra hűlni, és vágja kockákra. Hevítse közepes hőmérsékletűre az olívaolajat egy serpenyőben, és pirítsa benne üvegesre a hagymát. Adja hozzá a fokhagymát, a garam masalát és a paprikát, és süsse őket egy percig. Tegye a serpenyőbe a sült burgonyakockákat a körtedarabokkal, és pirítsa a keveréket két percig. Most jön a víz, a só, a zsálya és a cayenne bors. Hozza forrásba a levest, és főzze 5-10 percig. Pürésítse botmixerrel, adja hozzá a kókusztejet és a megmaradt fűszereket. Ha túl sűrű lett, egy kis vízzel vagy kókusztejjel hígítsa. Melegen tálalja! Ha hagyja állni a hűtőben egy napig, még intenzívebb lesz az íze.

Forrás: loveandlemons.com

 

Sörös dobozon sült csirke

Hozzávalók: egy egész csirke (1,5-5 kg-os), növényi olaj, só, frissen őrölt bors, ¼ csésze szárnyas fűszerkeverék, 1 doboz sör, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 2 ág friss rozmaring

Elkészítése: Vegye ki a csirkéből a nyakat és az aprólékot, és tegye félre. A csirkét papírtörlővel törölje szárazra, majd mindenhol kenje be olajjal, és dörzsölje be sóval, borssal és 3 evőkanál szárnyas fűszerkeverékkel. Nyissa ki a sört, kb. a felét öntse ki és igya meg. J A doboz tetején konzervnyitó segítségévek csináljon egy extra lyukat, és szórja be a dobozba maradék fűszerkeveréket (lehet, hogy habzik majd egy kicsit, de ne aggódjon, ez normális), a fokhagymát és a rozmaringot. Tartsa a csirkét a sörösdoboz fölé, és vágja be annyira, hogy rá tudja ültetni. A szárnyát kösse a háta mögé. A lábak legyenek elöl, hogy meg tudják támasztani a csirkét. Tegye az egészet egy tepsibe (eldobható is lehet, akkor nem kell mosogatni). Süsse egy-másfél órát, amíg aranybarna lesz, majd vegye ki óvatosan a sütőből, hiszen a sörös doboz nagyon forró lehet. Tálalás előtt hagyja pihenni tíz percet.

Forrás: foodnetwork.com

Fotó: Creative Commons

 

Csokis sütemény liszt nélkül

Hozzávalók: 1 csésze darabokra vágott natúr vaj, ¼ csésze cukor nélküli kakaópor, 1 ¼ csésze nagy (30% fölötti) zsírtartalmú tejszín, kb. 25 dkg étcsokoládé darabokra tördelve, 5 nagy tojás, 1 csésze kristálycukor, fél csésze crème fraîche (vagy tejföl), ¼ csésze porcukor

Elkészítése: Melegítse elő a sütőt 175 C fokra. Vajazzon ki egy kb. 22 cm-es sütőformát és szórja meg kakaóporral. (A vaj és a kakaópor nem számít bele az előbb leírt mennyiségekbe.) Egy közepes serpenyőben olvassza fel a vajat, és keverje hozzá a tejszín negyedét. Adja hozzá a csokoládét, és keverje, amíg fel nem olvad. Vegye le az edényt a tűzről. Egy közepes méretű edényben keverje össze a tojásokat, a kristálycukrot és a kakaóport, majd tegye hozzá a csokoládés keverékhez. Öntse át a tésztát a kivajazott tepsibe, és süsse 35-40 percig, amíg megdagad. Ezután hagyja egy órán át hűlni az edényben, majd késsel vágja körbe, és borítsa ki. Botmixerrel verje keményre a maradék tejszínt a crème fraîche-zel és a porcukorral. Kakaóporral megszórva ezt a krémet kínálja a süteményhez.

Forrás: realsimple.com

 

Édesburgonyás cukkinikrémleves

Hozzávalók a leveshez: 2 közepes méretű édesburgonya felkockázva (4-5 csésze), 7 csésze víz, 2 nagyobb cukkini felkockázva (kb. 5 csésze), 1 csésze felaprított újhagyma, 1 evőkanál extraszűz olívaolaj, 2 gerezd zúzott fokhagyma, fél evőkanál só, fél evőkanál citrombors (vagy fehérbors), 1 evőkanál (csemege) pirosparika, 1/8 evőkanál cayenne bors, fél csésze (extra selymes) tofu összemorzsolva, fél csésze zsíros kókusztej, 1 evőkanál agavénektár

Hozzávalók a kroutonhoz: 8 szelet gluténmentes kenyér, 2 evőkanál nem hidrogénezett növényi zsiradék (ízesített is lehet)

Elkészítése: tegye egy nagy fazékba a vizet és az édesburgonyát. Főzze nagy lángon kb. 15 percig, amíg az édesburgonya megpuhul, majd csökkentse a hőmérsékletet. Közben egy nagy serpenyőben pirítsa meg a hagymát, majd adja hozzá a cukkinit. Jöhet a zúzott fokhagyma, a só, a bors, a paprika és a cayenne bors. Párolja őket együtt közepes hőmérsékleten kb. 15 percig, majd öntse az egészet az édesburgonyához. Adja a keverékhez a tofut és az agavénektárt, majd lassú tűzön főzze 30 percig.

Ezalatt készítse el a kroutont: melegítse elő a sütőt kb. 200 fokra, és béleljen ki sütőpapírral egy nagyobb tepsit. Kenje meg a kenyérszeletek mindkét oldalát a zsiradékkal, és vágja őket falatnyi darabokra. Süsse őket kb. 10 percig, amíg aranybarnák lesznek. Vigyázzon, ne feledkezzen el róluk, könnyen elégnek!

Miután a leves megfőtt, pürésítse egy botmixerrel. A kroutonokat közvetlenül fogyasztás előtt adja hozzá.

Forrás: mayihavethatrecipe.com

 

Nyári grillezett saláta

Hozzávalók (hat személyre): 2 cukkini (ha van, egy zöld és egy sárga), 1-1 édes zöld és piros paprika kicsumázva, 1 nagy répa megpucolva, 1 nagy padlizsán, kb. 80 ml extra szűz olívaolaj, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 1 jalapeno (vagy chili) paprika kimagozva és felaprítva, 1-1 evőkanál só s bors, ¼ csésze (kb. 60 ml) pirított napraforgómag

Az öntethez: 1 evőkanál friss, apróra vágott tárkonylevél, 1 evőkanál friss citromlé, 1 evőkanál balzsamecet vagy almaecet, 5-8 csepp folyékony sztevia, 2 zöldhagyma apróra vágva, 1 kis gerezd zúzott fokhagyma, tengeri só és bors, ¼ csésze extraszűz olívaolaj

Elkészítése: Vágja a cukkinit, a paprikákat, a répát és a padlizsánt 1 cm vastag szeletekre. Egy nagy edényben keverje össze őket az olajjal, a fokhagymával, a jalapenóval, a sóval és a borssal. Süsse a zöldségeket kiolajozott serpenyőben vagy grillen kb. 10 percig, amíg megpuhulnak, illetve ropogóssá válnak. Miután kihűltek, vágja őket 5×1 cm-es hasábokra.

Készítse el az öntetet: egy nagy edényben keverje össze a tárkonylevelet, a citromlét, az ecetet, a szteviát, a hagymát, a fokhagymát, a sót és a borsot, és fokozatosan adja hozzá az olajat.

Öntse az öntetet a sült zöldségekre, és szórja meg a salátát napraforgóval. Lefedve, hűtőben két napig eltartható.

Forrás: dailybitesblog.com

 

Zamatos rántott csirke

Hozzávalók: kb. 1 liter író, 1 evőkanál paprika, 2 teáskanál fokhagymapor, 2 teáskanál hagymapor (ha nincs, vöröshagymakrém vagy reszelt vöröshagyma), só és őrölt feketebors, 560 gramm gluténmentes lisztt, 1 evőkanál füstölt paprika, 2 csirkemell félbevágva, 2 csirkecomb, 2 csirkeszárny, fél csésze szőlőmagolaj (vagy más növényi olaj)

Elkészítése: Melegítse elő a sütőt 230 fokra. Helyezzen sütőpapírt egy tepsire. Készítse el a pácot: keverje össze az írót, a paprikát, a fokhagymaport, a vöröshagymaport, a sót és a borsot. Készítse el a bundát: keverje össze a lisztet a füstölt paprikával, sóval és borssal. Melegítsen fel egy nagyobb serpenyőt, és öntsön bele olajat. Amikor kb. 200 fokos, mártsa a csirkedarabokat először a pácba, majd a fűszeres lisztbe, és tegye be őket a forró olajba. (Ne rakjon túl sok darabot egyszerre a serpenyőbe.) Amikor az aljuk aranybarna, fordítsa meg a húsokat. Ha a másik felük is megsült, sorakoztassa őket a sütőpapírral beborított tepsibe – eddig el lehet készíteni őket korábban, és étkezés előtt be lehet fejezni az ételt. Süsse a darabokat addig, amíg felforrósodnak. (Ha azonnal fogyasztják, a sütőben sütés el is hagyható.)

Forrás: foodnetwork.com

 

Fetasajttal és olajbogyóval töltött sült paradicsom

Hozzávalók:4 közepes paradicsom, (kb. 1 kg), 1/2 csésze felkockázott fetasajt, ¼ csésze apróra vágott olajbogyó (zöld vagy fekete, ízlés szerint), 2 evőkanál friss, szeletelt petrezselyem, 2 evőkanál friss, szeletelt bazsalikom

Elkészítése: Melegítse elő a sütőt, vagy ha van, a rostot. Vágja le a paradicsomok tetejét és tegye félre őket. Óvatosan kanalazza ki a zöldségek magját és közepét. Ezeket darabolja apróra, majd keverje össze a többi hozzávalóval. Tegye a paradicsomokat egy akkora sütőedénybe, amibe éppen beleférnek. (Ha maradt a töltelékből, helyezze a paradicsomok közé.) Tegye rá a paradicsomokra a tetejüket, majd süsse addig, amíg hólyagosodni kezdenek, és a tetejük megbarnul.

Tipp: Vacsorára önállóan is alkalmas, és kiváló köret grillhúsok mellé.

Forrás: health.com

 

Fűszeres szűzpecsenye

Hozzávalók: 1 teáskanál fokhagymapor, 1 teáskanál szárított kakukkfű, 1 teáskanál őrölt kömény, 1 teáskanál őrölt koriander, 1 teáskanál szárított oregánó, só kb. 75 dkg szűzpecsenye, 1 evőkanál olívaolaj, 1 teáskanál zúzott fokhagyma

Elkészítése: Melegítse elő a sütőt kb. 200 fokra. Egy edényben keverje össze jól a száraz hozzávalókat, a fokhagymaport, az oregánót, a köményt, a koriandert, a kakukkfüvet és a sót. Dörzsölje be vele a szűzpecsenye minden oldalát, hogy alaposan át tudja járni a fűszer. Forrósítson fel egy nagyobb serpenyőt, és öntse bele az olajat. Tegye bele a zúzott fokhagymát, és kevergetve pirítsa egy percig. Helyezze bele a szűzpecsenyét, és kb. tíz perc alatt pirítsa meg minden oldalát. Ezután tegye át az előmelegített sütőbe, és süsse húsz percig. Szeletelve tálalja steakburgonyával vagy friss tavaszi salátával.

Forrás: foodnetwork.com

Fotó: Creative Commons

 

Gluténmentes csokis-epres sütemény

Hozzávalók: (a tésztához) ½ csésze cukor, 1 csésze barnarizsliszt (és még egy kicsi későbbre), 1 csésze kakaópor, ½ csésze cirokliszt, 2 teáskanál xantángumi, 8 evőkanál margarin (esetleg vegán), 1 csésze jéghideg víz. (A töltelékhez) 4 csésze eper, felszeletelve, 1 csésze kristálycukor, 4 evőkanál kukoricakeményítő, ¼ csésze víz

Elkészítése: Melegítse elő a sütőt 210 Celsius fokra. Vékonyan olajozzon be és hintsen meg barnarizsliszttel egy magas falú tepsit. Egy nagy tálban keverje össze a cukrot, a barnarizslisztet, a kakaóport, a ciroklisztet és a xantángumit. Vágja a maragarint apró darabokra, és gyúrja össze velük. Csináljon egy mélyedést a lisztes keverékbe, öntse bele a vizet, majd villával keverje addig, amíg lágy tésztát kap. Egy kis ideig dagassza, majd csavarja sütőpapírba, és tegye hideg helyre egy negyedórára. Ezután két sütőpapír között nyújtsa ki egy kb. 2 cm vastag lappá – olyan formájú legyen, hogy beleilljen a tepsibe. Egy villával szurkálja meg, tegyen rá súlyt, és süsse 12-22 percig. Távolítsa el a súlyt, és hűtse le a tésztát. A töltelékhez törjön össze 1-1/2 csésze epret, egy közepes edényben keverje össze a cukorral, és főzze, amíg a cukor elolvad. Egy másik edényben oldja fel egy kis vízben a kukoricakeményítőt, adja hozzá az összes epret, és főzze kb. 2 percig, amíg besűrűsödik. Ezután öntse rá a csokoládés alapra, és hagyja kihűlni (kb. 12 óráig tar). Hidegen szervírozza!

Forrás: vegnews.com

 

Meleg tavaszi saláta

Hozzávalók (4 személyre): egy csésze nyers quinoa, ½ evőkanál extraszűz olívaolaj, 1 póréhagyma hosszában félbevágva, majd felszeletelve, 2 gerezd összezúzott fokhagyma, 1 csomó spárga kb. 4 cm-es darabokra vágva (a fás szára nélkül), 1 csésze felkockázott eper, ¾ csésze friss zöldborsó, egy csésze petrezselyem durvára vágva, 3 evőkanál frissen facsart citromlé, ½ evőkanál juharszirup (vagy édesítőszer), ¼ finom szemű tengeri só, ízlés szerint bors, citromhéj a tálaláshoz

Elkészítése: Öblítse le a quinoát egy szűrőben, és helyezze egy közepes méretű edénybe. Adjon hozzá 1,5 csésze zöldséglevet (vagy vizet), és lassan forralja fel. Vegye vissza a hőmérsékletet, fedje be az edényt, és főzze 15-17 percig, amíg a víz elpárolog. Villával kavarja össze, vegye le a tűzről, és lefedve hagyja állni 5 percig. Közben készítsen elő egy nagy edényt vagy egy wokot. Pirítsa az olajban közepes hőmérsékleten a póréhagymát és a fokhagymát, hintse meg sóval és (bőségesen) borssal. Adja hozzá a spárgát, és pirítsa újabb 5-10 percig, amíg a zöldség kicsit megpuhul, de azért roppanós marad. Keverje hozzá a borsót, az epret és a petrezselymet. Melegítse át, majd vegye le a tűzről. Készítse el a dresszinget – keverje össze az olívaolajat, a citromlét és a sót. Öntse a quinoára, adja hozzá, majd öntse össze a két edény tartalmát. Pirított magvakkal lehet gazdagítani.

Forrás:ohsheglows.com

 

Spenótos-cheddar sajtos quesadillas

Hozzávalók: 1 evőkanál olívaolaj, 4 gluténmentes tortillalap, 1/2 csésze főtt spenót (vagy friss bébispenót), 6-8 koktélparadicsom megfelezve, egy csipetnyi szerecsendió, 15 dkg reszelt cheddar (vagy vegán) sajt

Elkészítés: Melegítsen fel egy nagy serpenyőt közepes hőmérsékletűre, és öntse bele az olívaolajat. Helyezze bele a két tortillalapot, és fedje be őket a spenóttal. Tegye rájuk a paradicsomokat, a szerecsendiót, majd a sajtot. Tegye rájuk a másik két tortillalapot, és nyomja össze. Süsse egy-két percig, majd óvatosan fordítsa meg egy széles, lapos spatulával. Süsse addig, amíg a sajt megolvad, és a tortillalapok aranybarnává válnak.

Forrás: glutenfreegodess.com

Fotó: recipecan.com

 

Parmezános padlizsán

Hozzávalók: 2 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál paradicsompüré, 2 gerezd vékonyra szeletelt fokhagyma, só, kb. 70 dkg paradicsom kézzel összenyomkodva, 1 csokor friss bazsalikomlevél, 2 és ¼ csésze mandulaliszt, 2 nagy tojás, 2 közepes padlizsán 2-3 cm-es darabokra vágva, frissen őrölt bors, ¼ csésze reszelt parmezán sajt, 1 csésze reszelt mozarella sajt, 2 evőkanál apróra vágott petrezselyemlevél

Elkészítése: Keverje össze egy lábasban az olajat, a paradicsompürét, a fokhagymát és fél teáskanál sót, és főzze közepes hőmérsékleten kb. 2 percig. Adja hozzá az összenyomott paradicsomot, öntse fel másfél csésze vízzel, és dobja bele a bazsalikomot. Lassú tűzön főzze, amíg a szósz be nem sűrűsödik (kb. 20 percig). Eközben tegye a mandulalisztet egy közepes méretű edénybe. Verje habosra a tojásokat 3 evőkanál vízzel. Helyezze a padlizsánszeleteket egy tiszta felületre, és szórja meg őket fél teáskanál sóval és a borssal. Mártsa be a padlizsánokat a tojásba, azután a mandulalisztbe. Kb. 200 fokra előmelegített sütőben süsse aranybarnára a zöldséget kb. 30-35 perc alatt. Ha túl gyorsan barnulna, félidőben fordítsa meg. Egy tepsibe öntse bele a paradicsomos szósz felét, tegye bele rétegezve a padlizsánt és a sajtokat, majd öntse rá a szósz másik felét. A tetejére is maradjon sajt! Süsse a sütőben addig, amíg a sajt megpirul a tetején. Amikor kész, hintse meg a petrezselyemmel.

Forrás: foodnetwork.com

Fotó: Creative Commons

 

Színes csirkenyárs

Hozzávalók: 600 g csirkemell, 1 piros paprika, 1 sárga paprika, 2 cukkini, 12 gomba, olaj, só, bors

Elkészítése: Vágja a csirkemellet lehetőleg egyforma kockákra. Mossa meg a paprikákat, vágja félbe őket, és távolítsa el a szárukat és a magházukat, majd vágja azokat is azonos méretű kockákra. Mossa meg a cukkinit, vágja le a szárát, majd darabolja fel őket hasonlóképpen. Tisztítsa meg a gombát, és válassza el a tönköket a kalapoktól. Szúrja fel egy nyársra vagy hurkapálcikára váltakozva a darabokat. Tegye a nyársakat egy tányérba, olajba mártott ecsettel kenje át őket majd és szórja meg sóval és borssal. Egy nagyobb serpenyőben melegítsen közepes hőmérsékletűre egy kevés olajat, és süsse benne a nyársakat fedő alatt kb. 3 percig mindkét oldalukon.

Tipp: faszéngrillen is elkészíthető! Más zöldségeket is lehet használni, például hagymát vagy padlizsánt.

Forrás: ickoche.at

Fotó: Creative Commons

 

Citrusos csirkecomb

Hozzávalók 6-8 személyre: 2 kg csirkecomb, ¾ pohár frissen facsart narancslé (kb. két narancs kell hozzá), 2 evőkanál reszelt narancshéj, 1 teáskanál só, 2 teáskanál frissen őrölt bors, 1 evőkanál friss mentalevél, másfél evőkanál bazsalikomlevél, 3 evőkanál (lehetőleg fehér) balzsamecet, 3 evőkanál apróra vágott hagyma, 1 evőkanál zellermag

A mázhoz: 1 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál apróra vágott hagyma, 1 teáskanál reszelt gyömbér, ½ csésze narancslekvár, ¼ csésze édes chiliszósz, 1 evőkanál (lehetőleg fehér) balzsamecet, ¼ csésze a pácléből

Elkészítése: (a mázhoz valók kivételével) keverje össze az összes hozzávalót, és sütés előtt hagyja állni 6-8 óráig. Melegítse elő a sütőt kb. 180 fokra. Vegye ki a csirkecombokat a pácléből (negyed csészényit tegyen félre a mázhoz), tegye őket egy tepsibe, és süsse őket 45 percig. Vonja be a combokat a mázzal, fordítsa meg, és süsse őket tovább 15-25 percig, közben kb. 7 percenként öntözze meg őket a mázzal. Amikor elkészült, tálalja.

A máz elkészítése: forrósítsa fel az olívaolajat egy serpenyőben, és pirítsa benne a hagymát és a gyömbért 3 percig. Adja hozzá a többi hozzávalót és csökkentse a hőmérsékletet. Főzze a szószt 15 percig. Hagyja állni 4 percig, mielőtt a húsra önti.

Forrás: foodnetwork.com

 

Gluténmentes sajtos makaróni

Hozzávalók:  1 doboz gluténmentes makaróni, 6 dkg lágy kecskesajt összemorzsolva, 6 dkg érett fehér cheddar sajt, 1 kelkáposzta, a torzsája és a vastagabb erei nélkül, a levelei csíkokra vágva, só

Elkészítése: Főzze meg a makarónit a dobozon lévő utasításnak megfelelően.  Amíg fő, állítsa össze a szószt:  tegye a kecskesajtot, a cheddar sajtot és a csíkokra vágott kelkáposztaleveleket egy nagy fazékba. Ha a tészta „al dente“ (kicsit még kemény), szűrje le, és tegye rá a sajtra és a kelkáposztára kb. fél csészényivel a tészta főzőlevéből. Hagyja állni 5 percig, eközben a forró tészta és a lé krémessé lágyítja a sajtokat.

Tippek:

Bármilyen sajtot használhat,  ami csak szeret, csak az egyik legyen közülük légy, például kecskesajt vagy krémsajt. A cheddart helyettesítheti gruyere vagy pecorino sajttal. Kelkáposzta helyett bármilyen zöld levélzöldség megfelel, például spenót vagy mángold. A tészta tetejére szórhat egy kis olaj nélkül, forró serpenyőben pirított fenyőmagot is.

Forrás: foodnetwork.com

Fotó: Creative Commons

 

Gluténmentes mézeskalács

Hozzávalók:150 gramm barna cukor, 1 csipet só, 150 gramm vaj (laktózmentes is lehet), 350 gramm gluténmentes kenyérliszt-keverék, 100 gramm hajdinaliszt, 1 evőkanál szőlőmagliszt, 100 gramm őrölt mandula, 3 teáskanál mézeskalács-fűszerkeverék, 2 teáskanál kakaó, 2 teáskanál sütőpor, 1 tojás.

A cukormázhoz: 2 evőkanál citromlé, 150 gramm porcukor

Elkészítése: Egy tálban olvassza meg a vajat, majd adja hozzá a mézet, a cukrot és a sót. Hagyja kicsit lehűlni a masszát, és keverje hozzá a kenyérlisztet, a mandulát, a kakaót és a sütőport. Ezután adja hozzá a tojássárgáját, keverje össze, és jöhet a hajdinaliszt. Dagasztókarral alaposan dolgozza össze. Ragadós tésztát kap, amit 24 órán át hűvös helyen kell pihentetni. Másnap belisztezett deszkán nyújtsa kb. fél centiméter vastagra, és szúrja ki belőle a formákat. Sütőpapírral kibélelt tepsiben, 180 fokra előmelegített (légkeveréses) sütőben süsse 12-15 percig. A porcukrot és a citromlét keverje sűrű krémmé, és díszítse vele a süteményeket.

Forrás: glutenfree-kochen.de

Fotó: Creative Commons

 

Chili con carne

Hozzávalók: 500 gramm sovány darált marhahús, 1 nagy hagyma, 1 piros paprika (ha van), 1-2 gerezd fokhagyma, olaj a sütéshez, konzerv bab (800 grammos), 1 konzerv darált paradicsom (400 grammos), 2 evőkanál sűrített paradicsom, 1 evőkanál édesnemes paprika, 1-2 teáskanál chilipor, 2-3 teáskanál őrölt kömény, 3-4 evőkanál vörösbor, só, bors, 2 teáskanál mondamin, ¾ liter húsleves, 2 tábla étcsokoládé (70%-os), 2 teáskanál kukoricakeményítő

Elkészítése: Egy mély serpenyőben hevítse fel az olajat, és jól pirítsa meg benne a marhahúst. A vöröshagymát és a fokhagymát hámozza meg, és darabolja apróra. A paprikát pucolja meg, és vágja kis kockákra. Adja a darált húshoz a hagymákat és a paprikát, és pirítsa tovább. Öntse le a babkonzerv levét, és keverje hozzá a paradicsomot és a paradicsomsűrítményt. Keverje a húshoz, majd adja hozzá a húslevest. Fűszerezze sóval, borssal, paprikával, köménnyel és chilivel, majd kis hőmérsékleten rotyogtassa 20-30 percig. Végül adja hozzá a vörösbort és a csokoládét. Kukoricakeményítővel lehet sűríteni, ha szükséges.

Tippek:

A chilit előző nap is elkészítheti, de fogyasztásig hűtőben tárolja. Jól illik hozzá a rizs vagy a gluténmentes bagett. Ügyeljen arra, hogy a fűszerek is gluténmentesek legyenek!

Forrás: glutenfrei-kochen.de

Fotó: Creative Commons

 

Egytálétel pontyból

Hozzávalók négy személyre: 400-500 gramm haltej és halikra, 100 g finomra vágott hagyma, só, frissen őrölt bors, őrölt kömény, majoranna (elhagyható), 2-3 tojás, olaj (vagy zsír)

Elkészítése: A haltejet és az ikrát először áztassa be 20 percre. Ha nem szeretik, a hártyákat távolítsa el, és jól csöpögtesse le. Vágja durvára, és pirítsa meg olajban teflon- vagy kerámiaserpenyőben. Közben óvatosan fordítsa meg, mintha rösztit készítene, de ne kavarja! Adja hozzá a hagymát, és pirítsa együtt a hallal. Fűszerezze meg, öntse hozzá a felvert tojást, és hagyja megszilárdulni, majd tálalja.

Tipp: ha előételként fogyasztják, egyszerűen halmozza kenyérre, és kínálja egy pohár sörrel vagy borral. Tartalmasabb, ha tojás helyett pirított burgonyát ad hozzá. Jól illenek hozzá a saláták.

Forrás: ichkoche.at

 

Amaretti

Hozzávalók: 350-400 g hámozott, őrölt mandula, 300 g cukor, ½ zacskó vaníliás cukor, 4 friss tojásfehérje, 10-12 csepp keserűmandula-aroma, porcukor a megszórásához

Elkészítése: Keverje össze a mandulát a cukorral és a vaníliás cukorral. A tojásfehérjéket egy csipet sóval verje félkeményre, adja hozzá a mandulaaromát, majd keverje össze az őrölt mandulás keverékhez. A tésztának nedvesnek és összefüggőnek kell lennie. Egy teáskanállal adagoljon diónyi halmokat egy tepsibe terített sütőpapírra. Négy-hat órán át szárítsa szobahőmérsékleten, majd hintse meg porcukorral. Ezután 10 percig süsse körülbelül 180 fokra előmelegített sütőben. Ha kész, vegye ki a sütőből a süteményeket, az ujjaival kicsit nyomja össze, majd szórja meg porcukorral őket.

Forrás: glutenfrei-kochen.de

Fotó: Creative Commons

 

Édes-csípős sütőtökleves

Hozzávalók: 500 g sütőtökhús, 3 savanyú alma, 2 evőkanál vajkoncentrátum, 1 salottahagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 kis chilipaprika, 750 ml zöldségleves, 200 ml kókusztej, 1 teáskanál chilipor, 1 teáskanál currypor, 2-3 teáskanál kukoricakeményítő a sűrítéshez, 3 evőkanál Creme fraiche (vagy laktózmentes tejszín) 

Elkészítése: Hámozza meg, majd vágja kockákra az almát és a tököt. Hámozza meg a hagymaféléket, a chili szárát és magját távolítsa el, a paprikát vékonyan szeletelje fel. A zsiradékot melegítse meg egy lábasban, pirítsa benne üvegesre a hagymát, majd öntse fel a zöldséglevessel. Főzze benne puhára a tököt, az almát és a chilit. Mixerrel pürésítse őket, és adja hozzá a curryport, a kókusztejet és a Creme fraiche-t. Sűrítse be a kukoricakeményítővel, és azonnal tálalja.  

Tipp:

Nagyon jól illik a leveshez például a fokhagymás olajban megpirított garnéla. Akkor is ízes ételt kap, ha megszórja a levest pirított tökmaggal, és egy kis tökmagolajjal ízesíti.

Forrás: glutenfrei-kochen.de

 

Gluténmentes túrótorta

 

Hozzávalók: 5 tojás, 1000g túró, 150 g cukor, 250 g margarin vagy vaj, egy csomag vaníliás cukor, 2 csomag vanília ízű pudingpor, ízlés szerint (de el is hagyható) gyümölcs, mazsola, csokoládéreszelék

Elkészítése: Válassza szét a tojások sárgáját és fehérjét. Utóbbit verje kemény habbá, a sárgáját pedig keverje habosra a vajjal vagy margarinnal, a cukorral, a vaníliás cukorral, a pudingporokkal. Adja a keverékhez a túrót, majd a kemény habbá vert tojásfehérjét. Öntse a masszát sütőpapírral kibélelt tepsibe, és 180 fokra elmelegített sütőben süsse kb. 50 percig. Ha a sütemény megbarnulna, takarja le alufóliával.

Ha valaki nem szereti a pudingport, használhat helyette kukoricakeményítőt is – csomagonként 40 grammal helyettesítse.
A vaníliaízt vaníliaaroma hozzáadásával is el lehet érni.

Tipp:

Az alapanyagokból zebrasütemény is készíthető. Ehhez a keverék felét csokoládépudinggal keverje össze, és a vaníliapudingos keverékkel felváltva rétegezze a tepsibe.

Ehhez a süteményhez jó illenek a gyümölcsök: belekeverhet meggyet vagy cseresznyét, télen pedig mandarinszeletekkel vagy például piros bogyós lekvárral díszítheti a tetejét. Finom mazsolával gazdagítva is – a fenti mennyiséghez egy maroknyi kell. Új, nagyon kellemes ízt kap, ha megszórja csokoládéreszelékkel.

Forrás: chefkoch.de

 

Töltött gomba

Hozzávalók: 18 friss gomba, 25 dkg krémsajt, 18 dkg rákhús (elhagyható), fél teáskanál fokhagymás só, zöldfűszerek és piros paprika a díszítéshez

Elkészítése: Melegítse elő a sütőt 175 fokra. Egy tepsibe tegyen sütőpapírt, és enyhén kenje meg olajjal. Vegye ki a gombák szárát, kb. a felüket aprítsa össze. Egy kis edényben keverje össze az apróra darabolt gombát (a szárból), a krémsajtot és a fokhagymás sót (apróra vágott zöldfűszerekkel, például petrezselyemmel vagy borsikafűvel gazdagítva még finomabb). Töltse a keveréket a gombakalapokba, és süsse 175 fokon 20 percig. Ha kész, szépen szeletelt piros paprikával lehet díszíteni.

Forrás: allrecipes.com

 

Csípős csirkeszárnyak kéksajtos mártogatóssal

Hozzávalók a csípős csirkeszárnyakhoz: mogyoróolaj, 1 csésze gluténmentes liszt, frissen őrölt bors, 1 teáskanál + 2 evőkanál chilipor, 1 teáskanál fokhagymapor, 1 kg csirkeszárny az ízületeknél szétdarabolva, fél csésze vörösborecet, 1-2 evőkanál paprikapüré (pl. Erős Pista), 1 evőkanál dijoni mustár, 1 teáskanál só, 1-2 evőkanál méz, 15 dkg sótlan vaj, korianderlevelek a tálaláshoz

A csípős csirkeszárnyak elkészítése: Melegítse fel az olajat 190 fokra. Keverje össze a lisztet, az ízlés szerinti mennyiségű sót és borsot, a két evőkanál chiliport és a fokhagymaport. A szárnyakat sózza, borsozza, majd forgassa meg a lisztben. Süsse őket aranybarnára az olajban. Szedje ki szűrőkanállal, és papírtörlőn csöpögtesse le. Keverje össze az ecetet, a paprikapürét, a maradék chiliport, és melegítse közepes hőmérsékletűre (kb. 50 Celsius fok). Vegye le a tűzről, és adja hozzá a mustárt, a sót, a mézet és a vajat, amíg szépen összeolvadnak. Öntse rá a szárnyakra, hogy mindegyikre jusson. Tálalja darabokra vágott nyers zöldségekkel, például zellerszárral, és a kéksajtos szósszal.

Hozzávalók a kéksajtos mártogatóshoz: 1 csésze natúr görög joghurt, ¼ csésze reszelt kék sajt, 2 evőkanál kis kockákra vágott vöröshagyma, 2 evőkanál finomra vágott friss korianderlevél, só és frissen őrölt feketebors

A kéksajtos szósz elkészítése: Keverje össze a hozzávalókat, és tegye a hűtőbe legalább 30 perccel fogyasztás előtt, hogy az ízek összeérjenek.

Forrás: foodnetwork.com

 

Gluténmentes amerikai palacsinta

Hozzávalók: 1 csésze rizsliszt, 3 evőkanál tápiókaliszt, 1/3 csésze burgonyakeményítő, 4 evőkanál savanyú írópor, édesítőszer (pl. nyírfacukor), 2 teáskanál sütőpor, 1/2 teáskanál só, 1/2 teáskanál xantán gumi, 2 tojás, 3 evőkanál repceolaj, 2 csésze víz

Elkészítése: Egy edényben keverje össze a rizslisztet, a tápiókalisztet, a burgonyakeményítőt, az íróport, a sütőport, a sót, a xantán gumit, az édesítőszert. Keverje hozzá a tojásokat, a vizet, és az olajat, amíg egy csomómentes, homogén keveréket kap. Melegítsen közepesnél kicsit magasabb hőmérsékletűre egy kiolajozott serpenyőt. Kanalazzon rá egy keveset a keverékből, és amikor felhólyagosodik, fordítsa meg. Süsse addig, amíg aranybarna nem lesz az alja. Tálalja tetszés szerinti feltéttel – jól illik hozzá a juharszirup és a friss gyümölcs.

Forrás: www.allrecipes.com

 

Sertéskaraj karamellizált almával

 Hozzávalók 4 személyre: 4 szelet sertéskaraj, egy teáskanál növényi olaj, 2 evőkanál barnacukor, só és bors az ízesítéhez, egy csipet őrölt fahéj, egy csipet őrölt szegfűszeg, 2 evőkanál natúr vaj, 2 savanyú alma (meghámozva, kimagozva, feldarabolva), 2 evőkanál pekándió (elhagyható)

Elkészítése: Melegítse elő a sütőt 80 Celsius fokra, és melegítsen fel benne egy közepes méretű edényt. A tűzhelyen forrósítson fel egy serpenyőt. Kenje be a karajszeleteket olajjal, és süsse meg őket benne. Öt-hat perc alatt elkészül, közben néha forgassa meg. Ha kész, tegye át a sütőben előmelegített edénybe, és pl. alufóliával lefedve tartsa melegen. Közben egy kis edényben keverje össze a barna cukrot, a sót, a borsot, a fahéjat és a szegfűszeget. Tegye a serpenyőbe a vajat, a fűszerkeveréket és az almát. Fedje be, és párolja puhára benne az almát. Ha kész, vegye ki az almát, és tegye rá a meleg karajszeletekre. Kevergetve sűrítse be a szószt a serpenyőben, és kanalazza rá az almás húsra. Ha van, szórja meg az apróra vagdalt pekándióval.

Tipp: aki szereti, megpróbálhatja az almát szilvával helyettesíteni.

Forrás: www.allrecipes.com

 

Gluténmentes sütőtökös pite

 Hozzávalók: Kb. 3 kg nyers sütőtök (ha lehet, bio), másfél bögre zsíros kókusztej (vagy szója- vagy mandulatej), 2 teáskanál Bourbon vanília, 2 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál tojáspor, ¾ bögre barnacukor, fél bögre gluténmentes hajdina- vagy cirokliszt, 2 evőkanál tápiókakeményítő, 2 teáskanál sütőpor, ¼ teáskanál xantángumi, ½ teáskanál tengeri só, 1 teáskanál fahéj, 1 teáskanál gyömbér (por), 1 teáskanál szerecsendió

 Elkészítése: Konyhai robotgépben pürésítse a tököt (ha nincs robotgépe, vágja kisebb darabokra, vagy reszelje le, majd botmixerrel pépesítse.) Keverje bele a többi hozzávalót, majd a masszát helyezze tepsibe, simítsa el a tetejét, és 180 C fokra előmelegített sütőben süsse meg. Kb. egy óra alatt elkészül a sütő középső részén. Akkor van készen, ha már a közepe sem nedves. Kihűlés közben egy kicsit összeesik. Hűtőben kell tárolni, és lehűtve fogyasztani.

Forrás: glutenfreegoddess.com

 

Quinoás brownie reggelire édesszájúaknak

Előkészítés és hozzávalók (15-18 darabhoz): Keverje össze keverőtálban a száraz hozzávalókat: 1 bögre cirokliszt, fél bögre quinoaliszt, fél bögre burgonyakeményítő, 1 bögre quinoapehely, 1 teáskanál xantángumi, ¾ teáskanál tengeri só, másfél teáskanál szódabikarbóna, 1 teáskanál fahéj, 1 és 2/3 bögre barnacukor

Elkészítése: Keverje össze egy nagy mérőedényben a következőket: 2/3 bögre olívaolaj, 3 evőkanál juharszirup, ½ teáskanál valódi vaníliapor (vagy vaníliakivonat). Keverje össze a száraz és nedves hozzávalókat egy erős fakanállal, míg végül egy ragadós masszát kap. Tojás helyettesítése: 1 evőkanál tojáspor, 4 evőkanál meleg víz. Verje a tojásport a vízzel addig, amíg a keverék habos nem lesz. (Ha tojást használ, verjen habosra két tojást.) Adja hozzá az előbb említett masszához. Sűrűnek és ragadósnak kell lennie. Ha szükséges, adjon hozzá még 2-4 evőkanál meleg vizet, hogy a tészta elérje a megfelelő állagot. Ha szereti őket, adja hozzá a következő hozzávalókat: ½ bögre mazsola vagy szeletelt szárított gyümölcs, 2/3 bögre tejmentes csokoládé vagy darabolt olajos mag (dió, mogyoró, mandula, pekándió stb.)

Sütés: Melegítse elő a sütőt kb. 110 C fokra. Egy kb. 28×23 cm-es tepsit béleljen ki sütőpapírral. Nedves kézzel tegye bele a masszát, és egyengesse el a felszínét. Süsse 22-30 percig, amíg a teteje aranybarna lesz, és a belseje megszilárdul. (Ha nem biztos benne, végezzen tűpróbát.) Rácson hűtse le, majd éles késsel szeletelje. Fóliába csomagolva, hűtőszekrényben tárolja.

Forrás: glutenfreegoddess.com