A kullancsszezonra hívta fel figyelmet Szlávik János infektológus főorvos, aki szerint ajánlott beadatni a védőoltást, mert az szinte teljesen veszélytelen, és hatékony védelmet jelent.

A Dél-Pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet főorvosa elmondta: áprilistól novemberig tart a kullancsszezon, de mivel a nedves, meleg időszakot jobban szeretik az élősködők, a főszezon áprilistól júniusig tart. A szakember azt ajánlja, aki gyakran jár erdőben, adassa be a 3 oltásból álló védőoltást, amit 3-5 évente kell ismételni. 

A kullancsok többféle betegséget okozhatnak, ilyen például a vírusos agyvelőgyulladás és a Lyme-kór. Agyvelőgyulladással ritkábban fertőzöttek az állatok, de a Lyme-kór szinte minden második kullancsban benne van. Egyre több Lyme-kóros esettel találkoznak. Ezt a betegséget néhány hét után jelentkező, lassan növekedő bőrkiütés jelzi. A Lyme-kór ellen nincs védőoltás, de az esetek 90-95 százalékában antibiotikum-kúrával gyógyítható. A vírusos agyvelőgyulladás kialakulása után csak tüneti kezelést lehet alkalmazni. 
 Több tévhit él a kullancsokkal kapcsolatban, a legrosszabbak között említette, hogy olajjal, benzinnel kell leönteni az állatot. Kirándulásból hazatérve ajánlott átvizsgálni a bőrt, különösen a gyermekeket. Az állatot a szájszerve felett kell – például kullancscsipesszel – megfogni és kihúzni. Az állat összenyomása veszélyes is lehet, mert ezzel még több kórokozót nyomhatnak vissza az emberi szervezetbe.

Gondoljon házi kedvenceire, védje őket is a kullancsoktól!