Jól vizsgáztak a kutyanyakörvek a NÉBIH tesztje során, amikor a legfőbb kérdés az volt, hogy valóban tartalmazzák-e a feltüntetett hatóanyagot. A teszt második fejezeteként egy egyedi kísérlet keretében azt akarták megtudni, hogy a vállalt hetek-hónapok után is megtalálhatóak-e a hatóanyagok az ellenőrzött mintákban, illetve hogy megvédi-e a kutyákat a hordott nyakörv, azaz hatásosak-e.

A tesztelés t idén áprilisig folytatták, ami alatt összesen 14 terméken kísérleteztek, 9 irtó és 5 riasztó hatásún, amelyek a korábbi teszten már megfeleltek. Az engedéllyel nem rendelkező, külföldi internetes oldalról rendelt termékeket hatóanyag-tartalom hiánya miatt nem lett volna célszerű újabb próbának kitenni.

A 14 tesztelt termék engedélyeztetői eltérő hatáshosszt vállalnak. A vizsgált mintáknál terméktől függően ez 38 nap és 8 hónap között mozgott.

A nyakörveket négylábú kedvencekre adták, hogy valódi használati körülményeket teremtsünk a nyakörveknek, hiszen korántsem mindegy, hogy a zacskó felbontása után egy szekrényben tároljuk a mintákat, vagy kutyákra adjuk, és megnézzük, hogyan reagálnak az állatok, valamint az sem utolsó szempont, hogy a nyakörvek mennyire stabilan hordhatóak hosszú heteken keresztül.

Az időtartam letelte után laboratóriumba küldték a mintákat, ahol a hivatal szakemberei megmérték a használat utáni hatóanyagtartalmat. Egy kivételtől eltekintve tartalmaztak hatóanyagot a nyakörvek a vállalt hetek-hónapok múltán is. Az az egy riasztó hatású termék is megfelelőnek tekinthető, amelyben nem mutatták ki levétel után hatóanyag jelenlétét, hiszen a használat során nem volt élősködő a kutyában.

A gyakorlati tapasztalatok azt mutatták, hogy a gazdák – egyetlen kivétellel – a nyakörvek viselési ideje alatt nem találtak kullancsokat a kutyákon. Ennél az egy terméknél is csak a viselési időszak vége felé bukkantak fel az élősködök, és szerencsére fertőző betegséget nem közvetítettek. Ahogyan ez a vizsgálat is mutatja, a jól megválasztott termékek nagy valószínűséggel megvédik a kutyákat a külső élősködőktől, de egy-egy kullancs megtelepedése nem zárható ki száz százalékos biztonsággal, hiszen a biológiában mindig van kivétel.

Mivel ez a tartóssági kísérlet egy darab terméken történt, így a használati tapasztalatokat tekintve nem mondható reprezentatív felmérésnek. A hatóanyag-tartalom kérdésében viszont jó eredményt hozott a teszt.

A készítményektől vásárlóként jogosan elvárható, hogy biztosítsák a vállalt hatást, azonban felelős állattartóként fordítsunk figyelmet a tudatos választásra is.

A kullancsok elleni védekezés fontos, hiszen fertőző betegségeket terjesztenek, amelyek komoly veszélyt jelentenek a házi kedvencekre is. Azonban a megelőzésre használt állatgyógyászati készítményeknek is megvan a maga kockázata. A NÉBIH szakemberei összefoglalták, mi mindenre érdemes figyelni ezek vásárlásakor.

Hogyan válasszunk nyakörvet?

  • Kizárólag engedéllyel rendelkező állatgyógyászati készítményt vásároljon!
  • Tájékozódjon a készítmények hatásáról! Riasztó vagy irtó szert szeretne? Jó tudni, mi a cél, mivel a kettő nem ugyanazt a hatást váltja ki!
  • Figyeljen a csomagolásra! A dobozon található leírás sok hasznos információt tartalmazhat!
  • Macskák részére olyan készítményeket válasszon, amelyek csomagolásán feltüntették, hogy kifejezetten macskák számára fejlesztették ki, vagy macskáknál és kutyáknál egyaránt alkalmazható! A csak kutyákra engedélyezett készítmények macskák számára életveszélyesek lehetnek!
  • Legyen résen! A külföldi internetes oldalról rendelhető, engedéllyel nem rendelkező termékek komoly kockázatot jelentenek!
  • Vegye figyelembe az állat és a család tagjainak életvitelét is. Legyen szempont a választásnál, hogy a termék hatóanyaga milyen hatást gyakorol az állattal egy térben élőkre is. Ha kisgyermek is van a családban, akkor különösen óvatosan kell dönteni.
  • Akármilyen készítmény alkalmazása mellett is dönt a felelős állattartó, nagyon fontos, hogy rendszeres időközönként, illetve kirándulások után mindenképp vizsgálja át kedvencét, és ha talál benne kullancsot, azt a lehető leghamarabb távolítsa el az állatból.

 Bővebb információt talál ide kattintva.