A sok pihenésen és kellő mennyiségű folyadékfogyasztáson túl vajon miképpen segíthetjük a gyógyulás folyamatát?

„A leves gyógyít.” Marion Grillparzer ezzel a címmel jelentetett meg egy tanulmányt, mely egycsapásra bestseller lett, a világ legtöbb nyelvére lefordították – talán éppen azért, mert ezzel Marion dédanyáink, nagymamáink emlékművét állítja fel. Korábban az asszonyoknak nem volt tudományos magyarázatuk arra, hogy a meleg, klasszikus tyúk- vagy csirkehúsleves miért tesz jót, egyszerűen látták az eredményt. Ma már bizonyított, hogy a húsleves körüli felhajtás nem egyszerűen „marketing”: a sós lé segíti a szervezet hidratálását, és egyben lehetőség az elveszett nátrium visszaszerzésére, míg a zöldségek vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak, maga a szárnyas pedig biztosítja a fehérjét, ami ugyancsak fontos a gyógyuláshoz. A forró, zamatos csirkeleves aromája nyugtatja a nyálkahártyát és tisztítja az orrjáratokat. Kell ennél több? Igen, a marhahúsleves. Ugyanis egy másik fontos tápanyag pedig abban található meg. Az ásványi anyagok segítik a fertőzés elleni küzdelmet, méghozzá úgy, hogy szabályozzák az immunrendszert. Az ásványok közül fontos a cink, ehhez természetes úton például a marhahúsból is hozzájutunk: 7 dekagramm marhahús körülbelül 7 milligramm cinket tartalmaz, azaz a felnőtteknek javasolt napi értéknek éppen a felét. A marha is gazdag fehérjében és B-vitaminban is, ami szintén segíthet a betegség elleni küzdelemben.

„Kövesse a boldog színeket!”

Ez Jessica Crandall dietetikus, táplálkozási szakember híres mondása, aki szerint a megfázásos betegségek legyőzésében is segítségünkre vannak az élénk színű gyümölcsök és zöldségek, a maguk gazdag antioxidáns tartalmával. Egészségesen is szükséges, de betegen különösen ajánlott, hogy olyan „boldog színekkel” ajándékozzuk meg a szervezetünket, mint amilyen a paradicsomnak, a paprikának, a bogyós gyümölcsöknek van. Az egészség megőrzésében és az immunrendszer működésének helyreállításában egyaránt nagy szerepük van. De igazi nagy „bumm” lehet a szervezet számára a „legboldogabb” színű narancs, a maga rostjaival és gazdag C-vitamin tartalmával…

A cikk folytatását a márciusi Gyógyhír Magazinban olvashatja.
Keresse a patikákban, sok érdekes cikket talál benne!