Leginkább fűszernövényként tartjuk számon, de olyan erős jótékony hatásokkal bír, hogy nyugodtan átkeresztelhetnénk gyógynövénynek is. Ha nem tudja magában megenni, akkor próbálja ki valamelyik fokhagymás immunerősítő tippünket!

Már az ókori görögök, rómaiak is ismerték jótékony hatásait, így elmondhatjuk, hogy a fokhagyma használata szinte egyidős az emberiséggel. A benne található anyagok miatt kiváló antibiotikus hatású, antioxidáns-tartalmánál fogva pedig még a rákmegelőzésben is szerepet játszik. Már napi egy gerezd segít megelőzni többek között a bél-, gyomor- vagy prosztatarákot. Mikrobaölő hatását még a háborúkban is bevetették: fokhagymával akadályozták meg a sebek elfertőződését. A kis növény hatásosan pusztít szinte minden baktériumot, vírust, gombát és parazitát, ezért manapság főként immunerősítőként használjuk: kiválóan véd az őszi-téli időszakban a fertőzésektől.

A jól működő érrendszerért

A pici fejnyi fokhagyma nemcsak a betolakodókat pusztítja el, de komplex összetevőinek köszönhetően az érrendszert is karban tartja. Olyan anyagokat tartalmaz, melyek megakadályozzák a vérlemezkék összetapadását, így a vérrögképződést. Ezen felül pedig az erek falára tapadó plakkok ellen is hatásos, melyek az érelmeszesedésért, érszűkületért felelősek. A rendszeres fokhagymafogyasztás a vércukorszintre is jó hatással van, így ha aggódsz szíved és ereid állapotáért, vagy csak szeretnéd megelőzni a betegségeket, akkor ne hagyd ki az étrendedből a fokhagymát.

Tipp:

A fokhagymát leginkább nyersen kéne fogyasztanunk: napi egy-két gerezdnyit elrágcsálva máris sokat tettünk az egészségünkért. Csakhogy a legtöbben sem az ízét, sem a szagát nem bírják elviselni ilyen intenzív formában. Az érzékeny gyomrúaknak égő, fájdalmas érzést okozhat, az érzékeny orrúak pedig sajátos illatát nem tudják elviselni, mely napokig árad bőrünk pórusaiból, leheletünkből. Magas illóolaj-tartalmánál fogva ezt nemigen tudjuk elkerülni, de olívaolajba, mártásokba, pástétomokba keverve, pirítósra kenve, vagy csak a mindennapi főzésnél rendszeresen használva jókedvvel viheti be a szervezetébe. Ha az őszi immunerősítés a cél, akkor mindezeken felül mézzel, joghurttal vagy tinktúrában is fogyasztható – ezek még mindig kellemesebb megoldások, mint egy nyers, natúr változat.

Fokhagymás trükkök: a mézes megoldás

Bár elsőre bizarrul hangzik, az erősen édes méz és az aromás fokhagyma jól megférnek egymással, és a kellemetlen csípős íz is enyhébben jelentkezik. Két mézes módszer is létezik: az egyik szerint két gerezd fokhagymát nyomj át fokhagymanyomón, keverd el pár kiskanál mézzel, és gyorsan nyeld le. A másik, hosszabb távú módszer szerint az egészben hagyott gerezdeket egy kis üvegnyi mézbe kell beletenni, majd pár napig állni hagyni. Ezalatt sötét, folyós massza lesz belőle, melyből kúraszerűen fogyaszthatsz napi pár teáskanálnyit.

Érzékeny gyomrúaknak

Ha a gyomra ég a fokhagymától, akkor is van megoldás: egy pohárnyi kefirbe vagy natúr joghurtba keverve nyugodtan elfogyaszthatja: nem okoz gyomorfájdalmat, a kefir vagy jó minőségű joghurt pedig segít a bélflórája megóvásában, helyreállításában is.

Tinktúrában

Kevesen tudják, hogy a tabletta mellett tinktúrában is lehet fokhagymát fogyasztani. Az elegyet saját maga is elkészítheti otthon, csupán 30 deka megpucolt, szétnyomott fokhagymát kell beáztatni 3 deciliternyi gyógyszertári alkoholba. A lezárt üveget minden nap rázza össze egy kicsit, majd tíz nap után szűrje le a tartalmát. Ebből a tömény kivonatból elég néhány cseppet elfogyasztani vízzel elkeverve.