A március 15-i hosszú hétvégén erősödött a pollenterhelés. A kőris, a ciprus-, és tiszafafélék, valamint a kevésbé jelentős allergének közül a nyár pollenkoncentrációja jellemzően a közepes tartományban mozgott, illetve vasárnap már többfelé magas volt.

Egyelőre alacsony – közepes, vasárnap helyenként már szintén magas koncentrációban volt a juhar és a fűz virágpora is. A mogyoró, az éger és a szil pollenje már csak alacsony – közepes koncentrációban fordul telő. A kültéri allergén gombák spóraszáma továbbra is jellemzően alacsony maradt. Aki érintett, annak már érdemes elkezdenie a védekezést.

Mit tehet az allergiás? 

A heol.hu oldalon megjelent cikk szerint dr. Kristofori György házirovos arra hívja fel a figyelmet, hogy ha enyhébb tüneteket tapasztal valaki, elég lehet szemcsepp és orrspray. Már nagyon jó cseppeket lehet kapni, melyek szintén elegendőek lehetnek – fejtette ki a doktor. Hozzátette, ha súlyosabb a gond, ha nem uralható az allergia, akkor a tabletta szedése javasolt. “Sok csapadék nem volt, ez kedvezett a pollenkoncentráció erősödésének. Ám, ha nem boldogul a páciens, akkor fel kell keresnie háziorvosát, aki felírja a számára legmegfelelőbb gyógyszert” – zárta gondolatait dr. Kristofori György.

Az elmúlt húsz évben megduplázódott az allergiások száma Magyarországon, jelenleg a lakosság negyedénél mutatható ki valamilyen túlérzékenységi tünet. A szakemberek a következőket tanácsolják pácienseiknek: a legfontosabb az, hogy figyeljék a pollennaptárt, virágzás előtt két héttel kezdjék el a terápiás megelőzést, hogy a tüneteik mérséklődjenek.

Ha tudni szeren, melyik hónapban milyen pollenre kell számítani, kattintson IDE!

A gyógyszerszedés elkezdése előtt érdemes kikérni a kezelőorvos ­tanácsait. Magas pollenszám esetén töltsenek minél kevesebb időt a szabadban. Mossanak hajat naponta lefekvés előtt, hiszen a pollenszemcsék ezrei tapadhatnak meg rajta. Minél gyakrabban és alaposabban porszívózzák a lakást, amilyen gyakran csak lehet, nedves lemosást is alkalmazzanak. A cipőket naponta tisztítsák. Gyakran cseréljék az ágyneműt is, elsősorban a párnahuzatot, valamint kerüljék a ruhák szabadban történő szárítását.