Mind a húszféle arckrém megfelelt azon a fogyasztóvédelmi vizsgálaton, amelyen a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) az UV-szűrő összetevők mennyiségét és a szennyeződéstartalmat vizsgálta – közölte a hatóság az MTI-vel.

Az arckrémek többsége tartalmaz UV-fényt szűrő komponenseket, melyeknek az a szerepe, hogy mérsékeljék a napsugárzás káros, a bőröregedést gyorsító hatását.  Összesen húszféle, szúrópróbaszerűen mintavételezett kozmetikumban vizsgálták, hogy az UV-szűrő vegyületek mennyisége túllépi-e az uniós jogszabály által megengedett maximális értéket. 

A termékekben felhasznált fényvédő anyagok egyetlen esetben sem lépték túl a megengedett felső határértékeket és az arckrémek mikrobiológiai vizsgálata is kedvező lett, valamennyi termék mikrobiológiai tisztasága megfelelő volt – írták.
Ezek az anyagok nemcsak közvetlenül, hanem közvetve is veszélyt jelenthetnek, mivel fürdőzés közben a bőrről lemosódva, valamint a szennyvízzel a természetes vizekbe kerülve, az UV-szűrő komponensek idővel az elfogyasztott halakban is felhalmozódhatnak, ezért ezeknek a krémeknek a vizsgálata az egészségügyi-termékbiztonsági kockázatokon túl környezetvédelmi szempontból is fontos. Az arckrémek tartósan érintkeznek a bőrrel, így ha ezekbe a termékekbe a gyártás közben, vagy valamilyen más módon baktérium, esetleg gomba kerül, az bőrproblémát, fertőzéses gyulladást okozhat.
A vizsgált termékek listája a hatóság honlapján olvasható.