A jövő évtől mindenki számára ingyenesen hozzáférhető lesz az agyhártyagyulladás (meningitis) elleni védőoltás – jelentette be Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár. Szó lehet arról is, hogy a meningitis elleni oltást egy-két év múlva beemelik a kötelező védőoltások közé.    

A jelenleg 70 százalékos támogatással megvásárolható oltás most hétezer forintot jelent a szülők számára, a jövő évtől azonban mindenki számára ingyen elérhető lesz ez az oltóanyag.  A kétéves kor alatt ajánlott, agyhártyagyulladás elleni oltásra 1,5 milliárd forint a fedezet írja az MTI.

Az agyhártyagyulladás (meningitis) az agyhártyák vagy agyburkok, azaz a központi idegrendszert (az agyat és a gerincvelőt) körülvevő hártyák gyulladásos megbetegedése. A betegséget okozó kórokozók emberről emberre terjednek, közvetlen fizikai kapcsolat, például tüsszentés, köhögés vagy fertőző váladékkal szennyezett tárgyak megérintése által. A fertőzés leggyakrabban a légutakban kezdődik, majd a kórokozók a véráram útján jutnak a gerincvelőbe és az agyba. Ritkábban arcüreg- vagy fültőmirigy-gyulladás előzi meg az agyhártyagyulladást.