Nem támogatják a szigorú kalóriamegvonásos diétákat, inkább pszichológust vonnak be a kezelésbe a Semmelweis Egyetem gyermekkori elhízással foglalkozó obezitás centrumában – számol be az index.hu.

Dr. Szabó András, a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója azt mondja, a gyermekkori túlsúly komplex probléma, egy dietetikus, edző, vagy orvos önállóan nem tudja hatékonyan kezelni. Bár eleinte látványos fogyás tapasztalható, a sanyargató étrend során a szervezet alkalmazkodik a csökkentett kalóriabevitelhez, és a fogyás leáll, a diéta befejeztével ráadásul a gyermek vissza is hízik. Sokkal célravezetőbb, ha egy pszichológus is bekapcsolódik az életmód átalakításába.

Nagyon fontos témáról beszélünk, hiszen a magyar kamaszok 20-25 százaléka elhízott. Ezeknek a gyerekeknek a 80 százaléka felnőttkorában is túlsúlyos lesz, ami súlyos egészségügyi kockázattal jár. Az elhízás okai a mozgásszegény életmód, az iparilag feldolgozott, adalékanyagokkal dúsított élelmiszerek, a zsírban gazdag ételek illetve a fölösleges, extra szénhidrátok mértéktelen fogyasztása.

A centrumban a pszichológiai segítés célja, hogy a normál táplálkozás megtartása és aktívabb életvitel mellett a plusz kompenzációs ételeket a gyermek ne fogyassza el, ne étkezzen unalomból, és ne meneküljön az evésbe stressz hatására. Nem radikálisok: Szabó András szerint a gyermek lelki egészsége miatt kiemelten fontos, hogy legalább hetente egyszer „bűnözhessen”, és az ünnepekkor se maradjon ki a közös étkezésekből. A túlsúllyal már a kezdeti stádiumban, az első plusz kilók megjelenésekor foglalkozni kell, a hatékony fellépéshez pedig az egész család együttműködése szükséges.  Óvodás és kisiskolás korban némi túlsúly még elfogadható, a pubertáskori plusz kilók mellett azonban nem lehet szó nélkül elmenni, főleg, hogy a z elhízás folyamatát egy idő után nehéz megállítani: egyre inaktívabb lesz a gyermek, megterhelővé, fárasztóvá válik számára a sport, illetve könnyen kiszorulhat a csapatjátékokból a többiek kirekesztő magatartása miatt.