Egy csésze gőzölgő kávé vagy egy latte macchiato munkába menet sokak számára elmaradhatatlan része a nap indításának. A leendő anyák azonban sokszor bizonytalanok, megengedhetik-e maguknak ezt az élvezetet. Segítünk abban, hogyan éljék túl a kávéfüggők a terhességet.

Az alkohollal ellentétben arra nincs bizonyíték, hogy a terhesség alatti kávéfogyasztás károsítaná a magzatot, jóllehet az ital átmegy a placentán, és bekerül a kicsi vérkeringésébe. Máig nincs bizonyítva, hogy a nagyobb dózis esetleg fejlődési rendellenességet vagy koraszülést okozna, bár egy norvég tanulmány azt állítja, hogy a sok koffein és az alacsony születési súly között van összefüggés. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) azt ajánlja a terhes nőknek, hogy ne fogyasszanak 300 milligrammnál több koffeint egy nap. (Az eligazodás kedvéért: 100 ml instant kávé 30-50 mg koffeint tartalmaz, 100 ml hosszú kávé 40-80 mg-ot, egy presszókávé pedig 50-175 mg-ot.) Érdemes arra is odafigyelni, hogy a kakaóban, a csokoládéban, a zöld és a fekete teában is van élénkítő anyag.

Kávé helyett

Mivel a koffein szoptatás közben az anyatejbe is bekerül, a kávét a baba megszületése után is mértékkel kell fogyasztani. A Német Táplálkozási Társaság a WHO-hoz hasonlóan napi 300 milligrammban szabta meg a naponta elfogyasztható mennyiséget. Ennél több nyugtalanságot, hasfájást, alvászavart okozhat a csecsemőnél. Jó, ha a mama közvetlenül szoptatás után fogyaszt kávét, hogy mire legközelebb aktuális lesz, a lehető legtöbb lebomoljon belőle.

Érdemes megpróbálkozni a kávé helyettesítésével is. Készítsen például smoothie-t friss szezonális gyümölcsökből és tejből vagy joghurtból. Kizárólag pasztörizált tejet használjon, mert a nyers tejben előfordulhatnak baktériumok. A rooibos tea koffeinmentes, és sok értékes nyomelemet és flavonoidot tartalmaz, sőt vérnyomáscsökkentő és görcsoldó hatása is van. Közvetlenül felkelés után felpörgeti a vérkeringést egy pohár meleg víz egy kis citromlével. Ha másképp nem megy, esetleg meg lehet próbálni a pótkávét. Nem jó alternatíva viszont a capuccino vagy a latte macchiato, mivel legtöbbször presszókávéból készülnek. Energiaitalról pedig természetesen szó sem lehet!