A gyógyszerhamisítás ma az egyik legnagyobb illegális üzlet. Az Európai Unió nagy gondot fordít a gyógyszerhamisítás elleni küzdelemre, aminek egyik eleme, hogy internetes logó védi az online térben működő legális patikákat.A gyógyszerhamisításnak óriási a részesedése a nemzetközi terrorizmus pénzelésében – mondta a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportjának vezetője. Szerinte a hamisítók rájátszanak a fogyasztói igényekre, diéta és testmozgás nélküli fogyasztószereket, valamint recept nélküli készítményeket, illetve akciós áron elérhető gyógyszereket kínálnak. Európai szinten – és Magyarországon – bármilyen hamisított gyógyszerhez hozzá lehet jutni az interneten. Régebben jellemzően csak az életmódszereket hamisították, a fogyasztók már vérnyomás csökkentőt, cukorbetegség elleni, illetve daganatellenes készítményt is tudnak online vásárolni.

A HENT gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportjának vezetője arra is felhívta a figyelmet, hogy többféle gyógyszerhamisítás létezik. Egyes esetekben kicserélik az adott gyógyszerek hatóanyagait, míg más esetekben az adott készítmény egyáltalán nem tartalmaz hatóanyagot. Ez azonban egy vérnyomás csökkentő, cukorbetegség elleni, valamint rákellenes gyógyszernél egészség károsodást vagy akár halált is okozhat – számolt be az MTI.

Ilku Lívia hangsúlyozta: az Európai Unió nagy gondot fordít a gyógyszerhamisítás elleni küzdelemre, ennek az egyik eleme, hogy már internetes logó védi az online térben működő legális patikákat. Magyarországon mintegy 70-80 patika használja ezt a jelzést.