Több vakvezető kutyára lenne szükség Magyarországon, mivel mintegy 80 ezer látássérült ember él az országban, és csupán ezek mintegy egy százalékának  életét segíti vakvezető kutya – mondta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Látótárs elnevezésű projektjének vezetője az MTI-nek.

Temesváry Krisztina közölte: ma Magyarországon mintegy 100 vakvezető tanúsítvánnyal rendelkező kutya van. Évente ugyanis csak igen kevés – 10 körüli – vakvezető kutyát tudnak kiképezni, mivel ez drága és időigényes. Egy vakvezető kutya kiképzése mintegy 2 évig tart és csaknem 2 millió forintba kerül, ezért is döntött úgy a Nébih, hogy egy vakvezető kutya képzését nyomon kíséri és segíti a hivatal.
Magyarországon négy vakvezetőkutya-kiképzéssel foglalkozó központ működik, a legnagyobb Csepelen. A vakvezető kutyák kiképzéséhez szükséges anyagi forrásokhoz főként pályázatok útján és adományokból jutnak hozzá a kiképzéssel foglalkozók.
A Nébih azért is tartja fontosnak a Látótárs projektet, mert felhívja a figyelmet a segítő – kiemelten a vakvezető – kutyák társadalmi szerepének fontosságára. A vakvezető kutyák világnapját április 27-én tartják – mondta a projektvezető, hozzátéve, hogy a Nébih felhívja mindazokat, akik az országban valamilyen módon segíteni tudják a vakvezető kutyák kiképzését, csatlakozzanak a Látótárs projekthez. Az érdeklődők a Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségénél kaphatnak bővebb információt a programról .