Milyen édes, hurkás baba!”– ugye Ön is mondta már ezt? Sok-sok éven át tartotta magát – és tartja ma is a hiedelem, hogy a kövér baba a szép, most pedig azzal kell szembesülnünk, hogy nem. Minden tizedik, félévesnél fiatalabb csecsemő potenciálisan túlsúlyos, 5 százalékuk pedig elhízott, emiatt a 2-es típusú cukorbetegség a gyerekek körében is egyre gyakoribb.

A cukorbetegek világnapja alkalmából közzétett közlemény szerint tízből négy szülő már egyéves kora előtt rendszeresen ad cukrozott ételt vagy italt a gyermekének, egyéves kor felett pedig szinte kivétel nélkül minden kisgyerek kap naponta cukros édességet – figyelmeztet a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) és az Első 1000 Nap Program. Az MDOSZ felhívta a figyelmet arra is, hogy a fogantatástól számított első ezer nap életünk egyik legmeghatározóbb korszaka: megfelelő táplálással olyan későbbi, akár felnőttkorban kialakuló betegségeket előzhetünk meg, mint a szív- és érrendszeri megbetegedések, az elhízás vagy a 2-es típusú cukorbetegség írta az MTI.

Magyarországon mintegy hatszázezer cukorbeteg él, és a betegek száma évről évre átlagosan 5-10 százalékkal nő. Évente több mint háromezren halnak meg itthon diabétesz miatt, ami azt jelenti, hogy minden nap kilenc ember veszti életét.

A szülőkön múlik

A dietetikusok szerint a szülők felelőssége kulcsfontosságú az egészséges étkezési szokások kialakításában. Az ízérzékelés is a hozzátáplálás időszakában fejlődik a legintenzívebben, ezért ha nem elég körültekintők a szülők, akkor a gyerek könnyen hozzászokhat a túl édes vagy túl sós ételekhez.
A gyermekek számára a nyersanyagok természetes ízével és zöldfűszerek használatával is izgalmassá tehetünk egy-egy új fogást. Ha nem szoktatjuk őket túlédesített vagy túlsózott ételekhez, akkor később is szívesebben fogadják majd az egészséges táplálkozásnak megfelelő élelmiszereket idézték a közleményben Erdélyi-Sipos Alízt, az MDOSZ elnökét.