Minden tizedik ötvenéves brit férfinak tíz évvel idősebb a szíve a valóságos koránál, ami megnöveli a végzetes szívroham vagy az agyi érkatasztrófa kockázatát – állapította meg az Angol Közegészségügyi Szolgálat közzétett jelentésében. „A szív- és érrendszeri kockázatok kezelését nem szabad idősebb korra hagyni” – figyelmeztetett a PHE vezetője.

Becslések szerint csupán szeptemberben 7400 ember halálát okozza majd szívbetegség vagy agyvérzés Angliában. A szív megbetegedése a férfiak körében vezető, a nőknél a második leggyakoribb halálok. A szívbetegség miatti halálozások negyede érinti a 75 éven aluliakat, ám ezek a korai halálozások zömmel elkerülhetők lennének.

A PHE elemzése 1,2 millió ember megkérdezésével készült, a tesztben a szív biológiai korát vizsgálták. A résztvevők között 33 ezer 50 éves férfi volt. A felmérésben résztvevők mintegy fele nem volt tisztában vele, hogy rendben van-e a vérnyomása. Nagy-Britanniában jelenleg a becslések szerint 5,6 millió ember él magas vérnyomással úgy, hogy nem is tud róla. Ez a tény Mike Knapton, a Brit Szívalapítvány (BHF) orvosigazgatója szerint is „rendkívül aggasztó”, hiszen a csöndben kifejlődő betegség kezelés nélkül halálos kimenetelű lehet.  Jamie Waterall, a PHE illetékes vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy „A szív- és érrendszeri kockázatok kezelését nem szabad idősebb korra hagyni.”

 A PHE arra biztatja a felnőtt lakosságot, hogy a honlapján közzétett háromperces tesz kitöltésével mérje fel saját egészségügyi kockázatát. A szív korát megállapító teszt (Hearth Age Test) egyik újítása, hogy a kockázat felmérése után a legközelebbi vérnyomásmérő állomáshoz küldi a résztvevőt.  A BBC News által ismertetett jelentés szerint a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében a dohányzás elhagyása, a mozgás, a testsúly kordában tartása, a rostokban gazdag étrend, a telített zsírok fogyasztásának csökkentése, a napi ötszöri gyümölcs- és zöldségfogyasztás, a sóbevitel csökkentése, a halak fogyasztása, az alkoholfogyasztás mérséklése és általában a tudatos táplálkozás segíthet – számol be az MTI.