A közhiedelemmel ellentétben a kullancsok nem csak nyár elején támadnak, plusz tíz fok felett tulajdonképpen sehol sem lehetünk biztonságban tőlük. A kullancsok legaktívabb időszaka június elejétől szeptember közepéig terjed. A nap folyamán főleg délelőtt, majd pedig kora este mozgolódnak.

Az enyhe telek és a nedves nyarak nagyon kedveznek a kullancsoknak. Egyes tudósok szerint a klímaváltozásnak is szerepe lehet abban, hogy kullancsok által fertőzött területek rohamosan terjednek Közép-Európában. Korábban főleg az Alpoktól északra fekvő, dús növényzetű tájak némelyikén fordultak elő, mára ezek a fertőzött területek egyre jobban összeérnek, és tovább tágulnak északra, keletre és nyugatra is. Németországban például ma már az Alpoktól egészen a tengerpartig megtalálhatók. Magyarországon főleg a nedves, erdős vidékeken, tehát az északi, a nyugati és a délnyugati tájakon gyakoriak. Meglehetősen fertőzöttek az itteni országhatárok (Szlovákia, Ausztria, Szlovénia, Horvátország) menti területek. Itt minden ezredik kullancs hordoz valamilyen kórokozót, míg más területeken öt-tízezer kullancs közül csak egy.

A kullancsok kedvenc helyei a sűrű, alacsony fűvel vagy cserjékkel borított övezetek, amelyek nedves mikroklímát, a naptól és a széltől való védelmet és kellemes táplálkozó helyeket kínálnak nekik. Az erdők, erdőszélek, tisztások, rétek, folyó- és patakpartok tökéletesen megfelelnek ezeknek a követelményeknek. Itt a fűszálakon vagy egyéb növényeken üldögélve várakoznak egy arra haladó áldozatra, ami lehet emlősállat, madár, hüllő vagy ember. Ha valamilyen rázkódás következtében, a testmelegből, a lélegzetről, vagy az izzadságszagból megérzi a vér közelségét a kullancs, akkor szépen megindul. A közhiedelemmel ellentétben azonban nem a fákról vetik magukat az áldozatukra, hiszen maximum másfél méteres növényekre másznak fel. Ennél magasabban már túl száraz nekik a környezet. Ha már rápottyantak az áldozatukra, akkor is sokáig keresgélik az alkalmas helyet, ahol fájdalom nélkül megcsíphetik.

Forrás: pestizsibongo.hu

Fotó: unsplash.com