Itt az allergiaszezon, milliók köhögnek, prüszkölnek, könnyeznek, fújják az orrukat a szervezet egyik elsődleges védőbástyáját, a nyálkahártyát irritáló pollenetktől. Van, aki gyógyszerre is szorul, de a legtöbben csak szipognak és szenvednek. Pedig könnyen tudnának magukon segíteni.

A légúti allergiát vagyis a szénanáthát, allergiás rhinitist, a belélegzett levegővel az orrüregbe, légcsőbe kerülő szilárd anyagok, por, pollenek, állati szőrök, aktaürülék stb. nyálkahártyára tapadó részecskéi okozzák. A gyulladt nyálkahártya megduzzad, váladékot termel, orrunk folyni kezd, eldugul, a letapadt váladék alatt baktériumok szaporodhatnak fel, ami további gondokat okoz. Természetes tehát, hogy próbálunk ellene tenni.

A legcélszerűbb, ha elkerüljük az allergizáló helyeket, például tiszta levegőjű helyiségekben tartózkodunk, de ez a mindennapi életben nehezen kivitelezhető. Akkor marad a szipogás? Természetesen nem, van módszer arra, hogy eltüntessük a nyálkahártyára tapadt allergéneket.

Az orrüregek mosása évszázadok óta élő gyakorlat az indiai ajurvédikus orvoslásban. Persze nekünk nem muszály a dzsala neti gyakorlatát követve kis kancsókból sós vizet öntögetnünk az orrlyukainkba a mosdó fölé hajolva. Egyszerűen kezelhető, kényelmes orrspray-kkel is elérhető a hatás.

Ez pedig többszörös: a sós folyadék lemos minden, nyálkahártyára kerülő szennyeződést, legyen szó porról, pollenektről, sőt a téli időszakban influenza vagy náthavírusokról. Működésének lényege, hogy az orrüreg finom, a kiválasztott nyálkát kifelé irányító szőreit stimulálja, és egyúttal hidratálja az orrjáratokat. Azzal, hogy kimossa az odaszáradt nyálkát is, elejét veszi, hogy felszaporodjanak alatta a különbőző baktériumok, közben megtisztul az orr, könnyebbé válik a légzés, legalábbis egy időre. Érdemes tehát rendszeresen öblögetni, mosni a nyálkahártyát.

Az sós tengervizes spray-k használata az emberek többségénél nem okoz problémákat, és bár kevés esetben előfordulhat, hogy valaki érzékeny rá, komoly mellékhatástól – amíg csak tiszta vizet és sót, illetve tisztított tengervizes szereket használunk – senkinek nem kell tartania. Irritáció esetén érdemes lehet olyan szert keresni, ami alacsonyabb koncentrációban tartalmaz sót, és minden esetben figyeljünk arra, hogy egy kis hatásszünet után alaposan fújjuk ki az orrunkat.

Ehhez hasonló cikkeket olvashat a Gyógyír Magazin májusi számában. Keresse az Önhöz legközelebb lévő patikában!