A nyír virágporának koncentrációja a napokban elérheti el a magas, sőt akár a nagyon magas szintet – derül ki az Országos Környezetegészségügyi Intézet friss pollenjelentéséből. Mit tehetünk ellene?

Ha az idő javul, általában a pollenkoncentráció is gyorsan megemelkedik, annak ellenére, hogy a hét eleji lehűlés és az éjszakai fagyok átmenetileg visszavetették a tavasszal virágzó fák pollenszórását. Tüneteket okozhat még a nyárfa, a fűz, a kőris, a juhar, valamint a ciprus- és tiszafafélék virágporának mennyisége. Az éger szezonja véget ért, pollenje már csak alacsony koncentrációban fordulhat elő.

Ha a tünetek jelentkeznek, bármilyen fajta allergiával forduljunk orvoshoz, allergológushoz, tüdőgyógyászhoz. Megoldás lehet a klasszikus kezelés, az inhalátor, a injekciós, szemcsepp, vagy tabletta, orrspray. Ha az orvos  jónak látja, akkor gyógyszert ad az allergiás reakció által előidézett gyulladás megelőzésére vagy a kialakult gyulladás enyhítésére.

Az allergia genetikai megbetegedés, amit a fizikai aktivitással, egészséges étkezéssel, vitaminok fogyasztásával, stresszmentes élettel csökkenteni lehet, illetve ha kerüljük a kiváltó okokat. Érdemes odafigyelni arra, hogy a virágzás időszakában kevesebbet menjünk  mezőre, vagy ne a porallergiás takarítson.

Tévhit, hogy aki korábban érintett volt, annak a gyógyszerezést már sokkal korábban el kell kezdeni, hogy mikorra aktívvá válik az allergia, a vérszintjét elérje a kellő szintet. Mivel ez betegség, a cél az, hogy a beteg fel legyen készülve, hogy ha a tünetei jelentkeznek. Felkészülést jelent, hogy rendelkezik orrcseppel, szemcseppel és allergiacsökkentőkkel. Ma már nagyon hatásos és jó gyógyszerek állnak rendelkezésünkre.

Nagyon kevesen tudják, hogy létezik egy olyan oki kezelés, amit most még a szezon előtt meg lehet csinálni. Ez egy olyan, 2-3 évig tartó terápia, ami ami beteg számára kezelést követően elviselhetővé tudja tenni a tüneteket. A specifikus immunterápia elvégzéséhez minden esetben szakorvoshoz kell fordulni.