Az elmúlt években csökkent a csontritkulásos (osteoporosis) törésen átesett betegek együttműködése, ezen mindenképpen változtatni kell – mondta a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság (MOOT) főtitkára. Takács István szerint ez azért is sajnálatos, mert az ilyen típusú törések után kezelés nélkül ötször nagyobb eséllyel következik be a következő törés.

Az osteoporosis világnapján tartott sajtótájékoztatón a szakember beszámolt arról, hogy Magyarország 2011-ig volt az első olyan ország, ahol a csonttörések számát az előző tíz évhez képest sikerült jelentősen csökkenteni, azonban ez a folyamat megállt. Ennek okát pedig a betegek együttműködésének csökkenésében látják a szakemberek, holott a szakember-ellátottság, a gyógyszeres és nem gyógyszeres kezelése megoldott.
Takács István egy felmérést ismertetve elmondta, hogy a csonttörésen átesett betegek 10-20 százaléka kap csak osteoporosis kezelést, a többiek nem is akarnak/akartak foglalkozni a betegségükkel. Ez egy figyelmeztető jel – hangsúlyozta a főtitkár.  Az osteoporosis gyógyítható, jórészt megelőzhető betegség, és a csonttörés egyáltalán nem az élet velejárója.

A  szakmai munkának köszönhetően Magyarországon az elmúlt években az osteoporosis következtében kialakult csonttörések száma 88 ezerről 48 ezerre, ezen belül a csípőtáji törések száma 18-19 ezerről 10-11 ezerre mérséklődött. Takács István hozzátette: Magyarországon megközelítőleg egymillió embert érint a csontritkulás, 600 ezer nő és 300 ezer férfi érintett a betegségben, és közülük százezer ember már átesett egy vagy több csontritkulás miatt bekövetkezett törésen. A csípőtáji törést szenvedettek egyharmada egy év múlva belehal a szövődményekbe, a betegek fele pedig külső segítség vagy segédeszköz nélkül közlekedni nem tud. Szekeres László, a MOOT elnöke ehhez hozzátette, még a csonttörést elszenvedő betegek fele sincs tisztában az állapotával, hiszen például a csigolyatörések 50-60 százaléka tünetmentes és csak a konkrét vizsgálatnál derül ki az elváltozás.

A társaság célul tűzte ki azt is, hogy az osteoporosissal foglalkozó fiatal orvosok számát növeljék. Hontvári Lívia, a MOOT-on belül működő fiatal orvosok klubjának vezetője azt mondta, a két év alatt kétszáz fiatal orvos (egyetemista, rezidens, fiatal szakorvos) csatlakozott a szervezethez. Célul tűzték ki, hogy minél nagyobb számban vonják be a szakma után érdeklődést mutató kollégákat a munkába.