Hamarosan indul a kerti partik szezonja. Tavasz végén, amikor friss zöldségeket, és hamarosan idénygyümölcsöket ehetünk, nem nehéz kordában tartani a súlyunkat, de mégis jó, ha tudatosan figyelnünk rá.

A nyári alak télen készül – tartja a mondás, de, ha tartani akarjuk (a mondást), emelni is kell – mégpedig a tétet. Százszor ismételt közhely, hogy ép testben ép a lélek, és, az is, hogy sokféle civilizációs betegség kiváltó oka a túlsúly. A túlsúly, ami nem esztétikai probléma, hanem komoly egészségügyi kockázat is. Cukorbetegség, magas vérnyomás, ízületi gondok, csak néhány, a legnagyobb mumusokból.

Jó, ha jojó nélkül

Ha nagy túlsúlytól szeretnénk megszabadulni vagy valamilyen betegségünk van, feltétlenül kérjük a háziorvos tanácsát, mielőtt belevágnánk egy diétás programba. Érdemes elvégeztetni egy általános vizelet- és vérképvizsgálatot, legalább a pajzsmirigy hormonszintjének vizsgálatával kiegészítve. Az orvos javaslatára akár, szív- és hasi ultrahangra, EKG-ra és terheléses EKG-ra is sor kerülhet. Ha valamilyen probléma időben kiderül, először az alapbetegséget kell kezelni, rendezni, ezután kezdhetünk a fogyókúrába, akár szakember segítségével. A bizonyos tápanyagok elvonására épülő diéták hiányállapotokhoz vezethetnek, megviselik a szervezetet és, bár gyors fogyást ígérnek, általában jojó-hatásokhoz vezetnek, vagyis a hirtelen leadott kilók ugyanolyan gyorsan vissza is jönnek.

Formabontóan

A magyar felnőtt lakosság jelenleg több mint kétharmada túlsúlyos vagy elhízott. Ez azt jelenti, hogy három felnőttből kettő kisebb-nagyobb mértékű testsúlyproblémával küzd. A hazai trendeket látszólagos stagnálás jellemzi, de ha közelebbről vizsgáljuk, akkor sajnos nem túl kedvező a helyzet – olvasható a Magyar Elhízástudományi Társaság honlapján. A legfrissebb OECD jelentés szerint mi vagyunk Európa legelhízottabb nemzete, és világszinten is a negyedik helyen állunk – nyilatkozta Dr. Halmy Eszter ügyvezető elnök, hozzátéve: egyre több túlsúlyosból lesz elhízott, valamint az elhízásnak egyre súlyosabb formái jelennek meg. Mindez intő jel és a megelőzés fontosságára figyelmeztet.

A cikk a Gyógyhír Magazin májusi számában jelent meg. Kérje gyógyszerészétől!