Égésmegelőzési programot indított gyerekeknek a fővárosi Bethesda Gyermekkórház, amelynek keretében az égési sérülések veszélyeire hívják fel a figyelmet. Rideg Gyula, a program vezetője elmondta: a nyári szünetben, a táborozások során gyakoribbak a sérülések, hiszen a tábortüzeknél a lángok, az izzó parázs is sok baleset okoz. A nagy melegben egy felhevült csatornafedél is veszélyes lehet.

A statisztikák szerint Magyarországon évente 1500 gyermek ég meg úgy, hogy kórházba kerül. A tíz éven aluliakat gyakrabban éri égési baleset, a tíz éven felüliek viszont súlyosabb sérüléseket szenvednek – mondta Rideg Gyula. Az égési baleseteket tekintve “legveszélyesebb üzem” az otthon. A vezető okok között szerepel a forrázás – emelte ki a program vezetője, kifejtve: ilyenkor a nyári szünetben, a táborozások során is gyakoribb, de tábortüzeknél a lángok, az izzó parázs is sok baleset okoz. A szakember felhívta a figyelmet arra is, hogy a nagy melegben egy felhevült csatornafedél is égési sérülést tud okozni.
Rideg Gyula elmondta: a Bethesda Gyermekkórház égéssérült gyermekeket gyógyító országos központja 2002 óta működik. Prevenciós programjuk keretében az ott kezelt gyerekek történeteit mesélik el például iskolákban tartott előadásokon más gyerekeknek. Céljuk egyrészről az égési balesetek megelőzése, de azt is megtanítják, hogy mi a teendő, ha már megtörtént a baj.