Sokan gondolják azt, hogy csak túl kell élni a szürke napokat, a rossz munkahelyet, és a családi konfliktusokat. A lelki élettel közvetlenül foglakozó szakemberek szerint ez nem igaz. Még a legkritikusabb élethelyzetekben is található olyan dolog, esemény, körülmény, amely a pozitív attitűdöt erősíti, és erőt ad a nehézségek elviseléséhez.

Orvosok, pszichológusok, egészségügyi szakemberek és szociológusok kezdeményezésére országos programsorozatot indult tavaly az egészséges életmód népszerűsítésére, a prevenció, a betegségek megelőzésének fontosságára irányuló akciókkal. A több hónaposra tervezett kampány keretében meghirdették az Ország Boldogság Tesztje nevezetű akciót, amely során a résztvevők és közvetlen környezetük életmódjában bekövetkező, mások számára is  pozitív változásokra hívják fel a figyelmet.

Az eddig elvégzett felmérések igazolják a szakemberek megállapításait: egyre több a szkeptikus, a szorongó, az élethelyzetéből adódóan kilátástalan helyzetet érzékelő ember, akik közül számosan orvosi segítségre szorulnának. Sokan gondolják azt, hogy csak túl kell élni a szürke napokat, a rossz munkahelyet, és a családi konfliktusokat. A lelki élettel közvetlenül foglakozó szakemberek szerint ez nem igaz. Még a legkritikusabb élethelyzetekben is található olyan dolog, esemény, körülmény, amely a pozitív attitűdöt erősíti, és erőt ad a nehézségek elviseléséhez.

A boldogság iránti vágyat a boldogságnak kéne felváltania és egyéni érdekünkké kell válnia a boldogság keresésének – hangsúlyozzák a programsorozat gazdái, a V-Med Orvos Centrum szakemberei.  Ezt sok tényező alakítja, befolyásolja, melyekből bárki többet fel tud sorolni, akár önmaga példája alapján, de a közvetlen környezetében élő rokonain, ismerősein keresztül is.  A program alapja egy e célra létrehozott szakmai kérdőív. Nemcsak állapotfelmérésre jó, hanem abban is segít, hogy a boldogság – és elégedettség érzet mindennap fenntartható legyen.

A tesztet bárki kitöltheti, nemcsak a maga épülésére, hanem az adatok összesítése után a szakembereknek is információt nyújtva ahhoz, hogy közösen mielőbb és minél gyakrabban megtalálhassák az utat a pozitív életszemlélethez.

Teszt és információk: www.boldogsagteszt.hu

A program eredményeiről első ízben 2014 márciusában, az Alvás Világnapján számol be a kutatócsoport.

Forrás: korkontrolltarsasag.hu