2018. július 4-én 27 valsartán-tartalmú vérnyomáscsökkentő forgalmazását függesztette fel az Országos Gyógyszerészeti és Élelmiszer-egészségügyi Intézet (OGYÉI), majd pár nap múlva kivonta őket a forgalomból. Az ok: a kínai gyártó Huahai Pharmaceuticals által előállított hatóanyag szennyeződött. A probléma az egész Európai Uniót érintette.

Ezt a hatóanyagot több gyógyszergyártó is felhasználta – szerencsére nem mindegyik –, ezért bekerült több vérnyomáscsökkentő tablettába, amik a lakossághoz is eljutottak. IDE KATTINTVA  nézheti meg, rajta van-e a listán az a készítmény, amit Ön szed.

Mi a teendője?

Ha az Ön gyógyszere is szennyezett, semmiképpen NE HAGYJA ABBA A SZEDÉSÉT, de minél hamarabb keresse fel a háziorvosát! Az a néhány szem tabletta nem sokat fog ártani, de abból, hogy abbahagyja a vérnyomáscsökkentő gyógyszer szedését, nagyon komoly problémák származhatnak. Ha megnő a vérnyomása, megugrik a stroke és az infarktus kockázata. A háziorvosa majd felír Önnek egy másik készítményt. A valsartan-tartalmú gyógyszert őrizze meg!

Az OGYÉI azonban felhívja a figyelmet arra: vannak olyan készítmények, melyekhez a valsartán hatóanyagot nem a Huahai Pharmaceuticals gyártotta, minőségük megfelelő, így ezek a jövőben is forgalmazhatók. Ezeknek a gyógyszereknek a listáját (lejjebb görgetve) ITT TALÁLJA. Ha az Ön által szedett gyógyszer ezen a listán szerepel, azaz nem szennyezett, szedje tovább, ahogyan eddig. Ebben az esetben semmit nem kell tennie.

Ha valsartán-tartalmú receptje van, akkor menjen be a gyógyszertárba. Ott elérhetőek olyan készítmények, amik ugyanezt a hatóanyagot tartalmazzák, csak egy másik gyárban gyártották, így azokat – a még érvényes valsartán tartalmú gyógyszer receptjére – a gyógyszertában ki tudják adni.

Ha bármilyen kérdése van, az OGYÉI ügyfélszolgálatához fordulhat telefonon: 1/8869-409 vagy e-mailen: [email protected]