Felelős állattartóként sokan szembesülünk azzal a kérdéssel: vajon egy apróbb sérülés, kisebb egészségi gond orvoslására érdemes-e szakember segítségét kérni,  vagy mi magunk is bevethetjük az otthonunkban, kertünkben található alternatív medicinákat? Alábbiakban néhány szempont következik a dilemma eldöntéséhez.

Kezdjük a kutyabajokkal, ezeken belül is az apróbb harapásnyomokkal, amelyeket kedvencünk mondjuk egy közönséges területvita során szerez be, melynek másik főszereplője a kertszomszéd kutyusa volt. Az ilyen kisebb sebek kezelésére alkalmas lehet a zöldtea főzete és a tiszta víz fele-fele arányú keveréke; a folyadékot steril gézlapra itatva kezeljük az érintett felületeket. A zöldtea közismerten segít meggátolni a fertőzések kialakulását.

A kutyánk hallószervében felszaporodó fülviasz eltávolításához sem kell okvetlenül felkeresni az állatorvosi rendelőt. Készítsünk egy üvegnyi keveréket az alábbi összetevőkből: 1/3 rész fehér borecet, 2/3 rész víz, ½ tk. izopropil-alkohol. Rázzuk össze alaposan a folyadékot, majd itassunk fel belőle valamennyit vattapamacsokkal, és tisztítsuk meg a kutya füleit.(Egy megjegyzés: az izopropil-alkoholt többek között barkácsüzletekben szerezhetjük be. Gyakrabban árulják spray formájában, de palackos kiszerelésben is kapható, utóbbi literje cikkünk írása idején 2000 Ft körül mozog. Kárba biztos nem vész majd a maradék, mert remekül használható pl. általános tisztításra vagy ásványi eredetű szennyeződések eltávolítására.) Ugyanakkor állatorvosok arra figyelmeztetnek: a művelet megkezdése előtt meg kell győződnünk róla, hogy a kutya fülében nincsenek atkák – erre kávézaccszerű, kérges váladék utalhat –, illetve a fülzsír erős szaga annak a jele lehet, hogy szakemberhez kell fordulnunk.

Beszéljünk a cicák házi orvoslásáról is. Komoly bajra figyelmeztethet, ha a macska rendszeresen köhög – különösen, ha ez váladék felszakadásával, továbbá orrfolyással és a szemek nedvességével párosul – , de az egészségtől amúgy kicsattanó cica is köhöghet olyankor, amikor az emésztőrendszerében összegyűlt, a tisztálkodás közben odakerült és labdaszerűséggé formálódott szőrszálaktól igyekszik megszabadulni. Bár a jelenséget kísérő hangok (no meg a látvány) esetenként csöppet sem gusztusos, és ijesztő is lehet, általában ártalmatlan folyamatról van szó. A rostfogyasztás segíthet megszabadulni a kellemetlen csomagtól: a kerti cicák ezért legelésznek időnként – szobában élő társaiknak fűtabletta, valamint vény nélkül kapható szőroldó pasztillák adagolásával segíthetünk. Jó megoldás lehet az is, ha tartunk otthon kis tálkában úgynevezett macskafüvet. Ugyanakkor e sorok írójának tapasztalata, hogy egyes példányok legelés helyett abban lelik örömüket, ha a tálkából az utolsó morzsáig kikaparják a földet.

Az egészen apró lakótársak egyes bajainak kezelésére is léteznek házi módszerek. A hörcsögtartók például gyakran tapasztalják, hogy kedvelt rágcsálójuk szemét ragacsos váladék borítja. A hörcsögök szemproblémáját számos ok kiválthatja, gyakran például az almukból felszálló por irritálja a látószervüket. Máskor egy szabad szemmel esetleg nem is látható sérülés, esetleg baktérium- vagy vírusfertőzés okozza a gondot. Hogy mi ilyenkor a teendő? Először is sterilizáljunk , vagyis forraljunk fel, majd hagyjunk kihűlni mintegy félcsészényi vizet. Az ilyen módon fertőtlenített vízbe keverjünk el egy teáskanálnyi bórsavport: ez a külsőleg használatos, fertőtlenítő hatású kemikália gyakorlatilag bármelyik patikában beszerezhető kedvező áron. Az így készült oldatból pedig napi 2-3 alkalommal, pipetta segítségével cseppentünk a hörcsög szemébe. A fertőzés idején a látószerv körül megjelenő, megszáradva töredező váladékot langyos vízbe mártott vattapamacs segítségével tüntethetjük el.

A cikket teljes terjedelmében az ingyenes Állatbarát Magazinban olvashatja el. Keresse az állatorvosoknál és az állatkozmetikákban!