A szeszélyes időjárás csalóka lehet, a nem megfelelő öltözködés és a közösségekbe való visszatérés pedig komolyan próbára teheti szervezetünk védekező rendszerét. 

Ha azonban idejében észrevesszük a tüneteket és praktikus megoldást választunk, könnyű szerrel elkerülhetjük a súlyosabb megfázást, és végre koncentrálhatunk az évszak szépségeire. A szeptember a legtöbb ember számára a dolgos hétköznapokba való visszarázódásról szól. Kezdődik az óvoda, iskola, egyetem, és a munkahelyeken is újra teljes lesz a csapat a nyári szabadságok után. A különböző közösségek valóságos melegágyként szolgálhatnak a légutakat fenyegető vírusok számára, arról nem is beszélve, hogy míg az egyik pillanatban süt a nap, a következőben az sem kizárt, hogy egy kiadós eső zúdul a nyakunkba, és ez a változékonyság bizony megterheli immunrendszerünket.

Az őszi időjárás gyakran szeszélyes. Esős időben magas a levegő pára- és nedvességtartalma, ez pedig ideális körülményeket teremt a felső légúti megbetegedésekért felelős vírusok számára. A különböző zárt közösségek tökéletesen alkalmasak a vírusok továbbterjedésére, hiszen ha egy ember eltüsszenti magát, máris kórokozók sokaságát juttatja a levegőbe” – mondta el Dr. Kovács Viktória, fül-orr-gégész, audiológus főorvos.

Nem kell azonban remetének lennünk, ha egészségesen akarjuk átvészelni az őszt. Elég, ha tudatosan próbáljuk kivédeni a veszélyeket.

A szakember szerint fontos, hogy sok vitamint fogyasszunk és, hogy rétegesen öltözködjünk, illetve nem árt figyelnünk a saját és a környezetünkben lévők tüneteire is. A felső légúti megbetegedések első jelei közé sorolják a torokfájást és torokkaparást. Az első jelek közé tartozik továbbá az izomfájdalom és fejfájás is, valamint az orrfolyás és az orrdugulás. Ez utóbbi kezelésére érdemes olyan orrsprayt választani, amely az orvosi hatóanyagokat természetes összetevőkkel kombinálja, amelyek lehetnek különböző illóolajok, mint például az ausztráliai népgyógyászatban használt eukaliptusz, vagy a széles körben elterjedt aloe vera. Csak egy kicsi odafigyelés és elővigyázatosság szükséges, és az ősz így végre nem a megfázás, hanem az önfeledt élmények időszaka lehet.