A jóga világszerte egyre népszerűbb kiegészítő- és alternatív terápia a váz- és izomrendszeri rendellenességek kezelésére, de jobb óvatosan űzni. Az emberek 10 százalékánál váz- és izomrendszeri megbetegedést (MSDk) okoz, az esetek 21 százalékában pedig súlyosbítja a már meglévő fájdalmakat – állapították meg a Sydneyi Egyetem kutatói.

„A jóga egyrészről hatékony módszer lehet a váz- és izomrendszeri megbetegedések kezelésére, akárcsak a testmozgás bármely fajtája, másrészről azonban az okozója is lehet az ilyen típusú fájdalmaknak” – olvasható az MTI beszámolója szerint a ScienceDaily tudományos-ismeretterjesztő portálon. Az eredmények szerint éves szinten az emberek 10 százalékánál – ez tízszerese az eddig véltnek – okoz váz- és izomrendszeri megbetegedést a jóga, ami hasonló az egyéb sportokat űzők körében bekövetkező sérülések arányához.

„Azt is megállapítottuk, hogy a jóga súlyosbítani tudja a már meglévő fájdalmakat. Ez azt jelenti, hogy az esetek 21 százalékában rosszabbodik a fájdalom a jógázás miatt, különösen a felső végtagokat érintő váz- és izomrendszeri megbetegedések esetében” – húzta alá Evangelos Pappas, a kutatás társvezetője, hozzátéve, hogy az esetek több mint egyharmadában, a jóga okozta fájdalmak eléggé súlyosak voltak ahhoz, hogy megakadályozzák a jógaórákon való részvételt és több mint három hónapig tartottak. A tanulmány szerint a jóga okozta „új” fájdalmak többsége a felső végtagok tájékán (váll, könyök, csukló és kéz) jelentkezik, feltehetőleg a lefelé néző kutya és az ehhez hasonló pozíciók miatt, amelyek a felső végtagokra terhelik a testsúlyt.

A mostani eredmények segíthetnek annak mérlegelésében, hogy a jóga-e a legmegfelelőbb választás egy-egy egyén számára. „A jóga okozta fájdalom megelőzhető a gyakorlatok óvatos kivitelezésével és, ha szólunk az oktatónak a már meglévő fájdalmainkról, valamint az orvosunkat is tájékoztatjuk arról, hogy jógázni járunk” – jegyezte meg Pappas. Azt javasolják továbbá a jógaoktatóknak, hogy beszéljék meg a tanítványaikkal a gyakorlatok helytelen elvégzéséből eredő kockázatokat és, tájékoztassák őket, hogy a jóga esetlegesen súlyosbíthatja a meglévő sérüléseket.