Az általános iskola 5. osztályába készülő kisfiú mesélte nekem még a tanévkezdés előtti napokban, hogy fél egy kicsit az új tanévtől, mert az új osztályfőnök szigorú ember hírében áll, sok új tantárgy is lesz és a szóbeli feleletek is nehezebbnek ígérkeznek. Jól láthatóan kiült az arcára, hogy tart az előtte álló tanévtől. „Anyukád mit mondott ezekre?” – kérdeztem. „Semmit.” – válaszolta, kissé lehorgasztott fejjel.

Ez a 11 éves kisfiú tart a tanárától (lehet, hogy többtől is), tart a növekvő munkaterheléstől, tart attól, hogy hogyan fog megfelelni, amikor majd az osztály és tanár színe előtt meg kell szólalnia. Nem az öröm, a várakozás a domináns érzés benne, hanem a félelem. Ennek a kisfiúnak a fejében felnagyítottak a szorongást generáló lehetséges tényezők, nem tanulta még meg, mit is kezdjen velük. Az iskolában eltöltött eddigi négy éve alatt nem fejlődött ki benne az önbizalomnak az a mértéke, amire szüksége lenne, hogy bátran szembenézzen az ismeretlen iskolai kihívásokkal. Ennek több oka is lehet, de a felnőtt támogatás és mintaadás hiányosságai biztosan szerepelnek közöttük. A szülő(k)nek nem szabad magára hagyni gyermeküket a félelmeivel, mert a félelem okozta beszűkült tudatállapotban egyedül, segítség nélkül nem fog tudni megoldást találni a problémáira, nem fog jó mintákat kapni a stressz okozta negatív hatások ellensúlyozására.

Különböző életkorú gyerekek különböző stresszt okozó hatásoknak vannak kitéve. A középiskolás számára például a felvételire felkészülés, az állandó és véget nem érő felmérők és témazárók jelentenek komoly stressz-forrást. Amikor a gyerek úgy érzi, hogy nem illik bele az osztályközösségbe, esetleg az osztálytársai zaklatják, erős negatív nyomás alatt áll.

Kisebb gyerek esetében a szülők és a tanárok feladata, hogy megértsék a gyereknek feszültséget okozó tényezők természetét, és megtanítsák neki, hogyan tud védekezni a stressz hatásaival szemben. A felsős és/vagy középiskolás gyerekeket már be lehet vonni a megfelelő megküzdési technikák megtalálásába és begyakorlásába.

A cikk folytatását a Gyógyhír Magazin szeptemberi számában olvashatja.
Kérje gyógyszerészétől!