Ez az ellátási forma egyedüli a világon. Ma Magyarországon minden településen dolgozik védőnő a várandósok, a gyermeket nevelő családok és a nők egészsége védelmében.  5200 álláshelyből háromszáz betöltetlen, a védőnők leterheltek, de így sincs ellátatlan körzet.

Csordás Ágnes, a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke a védőnők anyagi megbecsültségéről az MTI szerint azt mondta, nem egységes a munkáltatói rendszer. Míg a finanszírozást az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól (OEP) kapják, a munkáltató sok esetben az önkormányzat, a kórház vagy egy gazdasági társaság. Ennek egységesítésére is kaptak ígéretet, valamint arra is, hogy a védőnői bértábla igazodik a szakellátásban dolgozók bértáblájához – jegyezte meg Csordás Ágnes.
Az egyesületi elnök jelezte, a Magyar Örökség-díjas és hungarikumnak nyilvánított védőnői szolgálat erősödni fog a jövőben, hiszen a népegészségügyi szűréseket közelebb próbálják vinni a lakossághoz, sokat kell még tenni a koraszülések visszaszorításáért, és a tervek szerint gyakrabban fogják szűrni a 3 év alatti korosztályt.