Már a gyermekorvosok is használhatják a táv-EKG-t, az úgynevezett Transztelefonikus EKG-t (TTEKG). Az eszköz segítségével bárhol elvégezhető a diagnosztikai eljárás, és a lelet akár egy mobiltelefonnal is beküldhető a szívcentrumba, ahol a kardiológus azonnal kiértékeli, és dönt a további teendőkről – közölte az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szóvivője.Győrfi Pál tájékoztatása szerint a készüléket már évek óta használják a sürgősségi ellátásban, és minden mentőautót felszereltek vele. Hozzátette: egyre több háziorvos csatlakozik a rendszerhez, mostantól pedig már a gyermekgyógyászok is használhatják a TTEKG-t.  A rendszer abban segíti az orvosokat, hogy szívpanaszok esetén a lehető leggyorsabb és legpontosabb diagnózishoz juthassanak – számol be az MTI.
A statisztikák szerint Magyarországon a gyermekek 8-10 ezreléke, vagyis évente közel ezer gyermek “szívhibával” születik; a rendellenességet általában korán felfedezik, és sok esetben szívműtéttel orvosolják. A TTEKG révén az elvégzett műtét után a kardiológus a távolból, a nap 24 órájában vigyázni tud hazaengedett gyerekekre.
További, életmentő lehetőséget jelent a táv-EKG azoknál a gyermekeknél, akik fizikai terhelés  – így például tornaóra, sportfoglalkozás – során panaszkodnak rosszullétre, vagy ájulnak el hirtelen, de az orvosi rendelőben már panaszmentesek, így esetleges szívritmus-zavaruk, illetve a háttérben levő szívhiba rejtve maradhat. A rosszullét idején készített, akár az iskolából, vagy edzőteremből elküldött TTEKG még időben fényt deríthet a betegségre, amivel tragikus, és sajnos gyermekeknél is előforduló hirtelen haláleseteket előzhetünk meg.