Az egyik leggyakoribb tétel az újévi fogadalmak listáján a „többet fogok mozogni és sportolni” ígérete. Sokan óriási lendülettel kezdenek neki a mozgásnak, a hirtelen terhelésnek viszont általában izomláz a vége. Az izomláz a sport hétköznapi velejárója, de van rá gyógyír.

Sokan tavasszal kezdünk el újra sportolni, hogy a strandszezonra formába lendüljünk. Ha hosszú kihagyás után hirtelen vágunk bele az edzésbe, ízületeink könnyen megsérülhetnek. Dr. Taller Gabriella háziorvos szerint a bemelegítés a legfontosabb, ha ugyanis azt kihagyjuk, megnő az esélyünk a sérülésre. Sok esetben a túlerőltetés okozhat problémákat. A csípő esetében a nem megfelelő módon végzett testépítés, versenyszerű torna, tenisz, a térd esetében a túl intenzív labdarúgás, síelés, kosárlabda egyaránt veszélyes lehet ebből a szempontból. A betegség kialakulásának kockázata a nőknél nagyobb: a térdízületi kopás gyakorisága négyszerese a férfiakénak. Ennek az az oka, hogy a női nemi hormonok befolyásolják az ízületi szalagok rugalmasságát. Az ízületeket nem terhelő sportok, így a rendszeres úszás, szobakerékpározás, napi 2-3 kilométer séta életkortól függetlenül mindenkinek jót tesz – hangsúlyozta a szakember.

Görcsök nélkül

Az ízületi problémák szinte menetrendszerűek életünk második felében: nehezen mozog, ropog a térd, fáj a derék, merev a könyök, csípőprotézisre van szükség. Nem csoda, hogy az ízületeink ilyen sérülékenyek, hiszen szinte folyamatosan használjuk őket. A 35 év feletti városi emberek minimum fele dolgozik már legalább 10 éve azonos testhelyzetet igénylő munkában, ami sokuknál mozgásszervi panaszokat okoz. Az irodai munkát végzők harmada, míg a megkérdezett fizikai munkások közül minden második panaszkodott valamilyen ízületi fájdalomra – derült ki a Magyar Gyógytornász – Fizioterapeuták Társaságának korábbi reprezentatív felméréséből. A kopással, meszesedéssel járó gerinc- és ízületi bántalmakban szenvedők nagyon megérzik a hideget, a krónikus ízületi gyulladással – például köszvénnyel-, küzdők fájdalmai viszont csökkenhetnek. A kopásos ízületi fájdalmak, lumbágó enyhítésében sokat segíthet a meleg fürdő, amely lazítja az izmokat, vagy például az iszappakolás, amely hőt termel az adott testrészen.

A teljes cikket a Gyógyhír Magazin márciusi számában olvashatja el. Kérje gyógyszerészétől!