Télen, ahogy a szorgos hangya kamrájából, szervezetünkben is rendre kerülnek elő a tartalékok – persze csak akkor, ha nem voltunk „tücskök” és a vitamindús időszakban eléggé jól feltöltődtünk. De a mégoly felkészült szervezet is kiürül a tél végére, ezért jelentkezik a tavaszi fáradtság.

Testünk kimerült, szellemi aktivitásunk pedig – enyhén szólva – nincs a csúcson. Különösen az idei tavasz teszi próbára a szervezetünket, hiszen a január óta tapasztalható óriási hőmérséklet-különbségek nemcsak a növényeket zavarják meg (rügyezzen, vagy még ne), hanem bennünket is. A télen tapasztalható kevés napfény miatt jelentős szerotoninhiány alakul ki szervezetünkben, amely a tavaszi napsütés hatására is csak lassan és fokozatosan pótlódik. Több oldalról is meg kell támogatnunk szervezetünket, hogy a napfényben, vitaminban gazdag nyárig is jó közérzettel, jobb kedvvel lássunk neki a hétköznapoknak. Mit tegyünk? Íme a Gyógyhír Magazin tippjei:

Pótoljuk a vitaminokat! 

Hiszen többek között ezek felelnek az immunrendszer működéséért, a szem egészségéért, a sejtek regenerálódásáért, a véralvadásért, a csontok és a fogak tartósságáért. Van olyan vitamin, amely több mint száz feladatot lát el. Tavasszal a a legfontosabb a  C- és a D-vitamin pótlása. Vegetáriánusoknak az E-vitamint kell kapszulával pótolni, mert az zsírban oldódik, így az ő szervezetükbe ez a vitamin nem kerül be természetes úton. A C-vitamin hozzájárul a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez, az ideg- és immunrendszer normál működéséhez, antioxidáns, amely védi a sejteket a káros szabad gyökök támadásaitól, így támogatva a regenerálódást.  A D-vitamin segíti a kalcium és a foszfor felszívódását is. A kalcium szükséges a megfelelő izommunkához.

Jó sok alvás!

Tavasszal hosszabbak a nappalok, éppen ezért merülünk ki hamarabb, mert átmeneti zavar keletkezik az alvás-ébrenlét bioritmusában. Az alvásra szánjunk elegendő időt; egy felnőttnek este legkésőbb 10 órától kell aludni, hogy reggel 5 vagy 6 óráig kipihenje magát. Az éjfél előtti alvás nagyon fontos!

Több mozgás! 

Ilyenkor jó a kutya a háznál: naponta kétszer, reggel és este egy-egy kiadósabb séta csodákra képes. Használjuk ki a hétvégét, kiránduljunk, fogadjuk el a természet meghívását.

A cikk a Gyógyhír Magazin korábbi számában jelent meg. A legfrissebb számot kérje gyógyszerészétől!