Néhány ételről egyértelműen tudjuk, hogy puffadást, fokozott gázképződést és hasfájást okozhat. Ezeket könnyű elkerülni. De mi van akkor, ha ezeket kerüljük, mégis érezzük a sok kellemetlen tünetet?

A puffadásűző táplálkozáshoz természetesen kerülnünk kell azokat az ételeket, melyekről közismert, hogy fokozzák a gázképződést – írja a www.hazipatika.hu. Van néhány olyan élelmiszer, mely mindenkire “hat”, de hogy nála melyek okozhatnak még puffadást, arra már mindenkinek saját magának kell rájönnie. Az ételek puffasztó hatása ugyanis egyénenként eltérő lehet.

A “kritikus” ételek közé tartoznak a hüvelyesek, a bab, a borsó, a lencse; bizonyos zöldségfélék: az articsóka, a spárga, a brokkoli, a káposztafélék, a hagyma és a retek; a gyümölcsök: banán, sárgabarack, dinnyefélék, szilva és aszalt szilva. Vannak olyanok, akiknél a gabonafélékben, illetve a pékárukban található glutén okoz puffadásos panaszokat, másokat a tejtermékek, a sajtok vagy a joghurtfélék puffasztanak fel. Gyakran okoznak hasi panaszokat a túl cukros vagy éppen túl sós falatok, mint ahogy a szénsavas italok, üdítők és a sör is. A feldolgozott, előre csomagolt vagy tartósított élelmiszerekben olyan adalékanyagok lehetnek, melyeket nehezen emésztenek meg néhányan, emiatt okozhatnak hasfájást vagy haspuffadást.

A legjobb módszer a megfelelő étrend összeállításához, ha étkezési naplót vezetünk – ennek segítségével ugyanis könnyen megtalálhatjuk, hogy mely ételekre reagálunk érzékenyebben, illetve melyek azok, amelyeket gond nélkül fogyaszthatunk. Ha valaki gyakran puffad vagy sokszor fáj a hasa, érdemes allergiatesztet is elvégeztetnie – a hasi panaszokkal a laktózérzékenység, illetve a lisztérzékenység (cöliákia) is összefüggésbe hozható.

Kerüljünk minden olyan ételt, mely szoruláshoz, székrekedéshez vezethet – igyekezzünk rostokban gazdag ételeket választani, ezek ugyanis rendben tartják az emésztésünket.

Nem csak az fontos, hogy mit!

Gyakran az is puffadásos panaszokat okozhat, ha túl gyorsan vagy túl sokat eszik valaki. Ilyenkor ugyanis rengeteg levegőt nyelhetünk evés közben, ami gyomorégést, feszülésérzést és puffadást okoz. Ha hajlamosak vagyunk a gázképződésre, puffadásra, akkor kerüljük a szénsavas italok fogyasztását, különösen evés közben, és a szívószál használatát is mellőzzük.

A falatokat jó alaposan rágjuk meg! Együnk lassan, nyugodt környezetben! A rohanás közben bekapott szendvics, vagy a menet közben legyűrt csokiszelet fokozhatja a hasi panaszokat, mert stresszes helyzetben egyébként is hajlamosak lehetünk több levegőt nyelni.

A szakemberek szerint az is lényeges lehet, hogy ne fogyasszunk olyan ételeket vagy ételkombinációkat, melyek hirtelen megváltoztatják a gyomor hőmérsékletét: például forró kávé után ne együnk fagylaltot.