A szív- és érrendszeri megbetegedések közé többek között a koszorúér-betegség, az agyi érbetegségek és a szívbillentyű-rendellenességek tartoznak. Öszeszedtük a leggyakoribb, jellemző tüneteket, és hogy mit érdemes/lehet tenni.

Szívinfarktus

Tünet: Mellkas középső részének fájdalma, ami akár 15-30 percen át is tarthat, nyomásérzet, szorító fájdalom formájában. Zsibbadás jelentkezhet a bal vagy mindkét karban, hátban. Emellett légszomj, hideg veríték, hányinger szédülés jellemezheti. A tünetek együtt, vagy külön külön is jelentkezhetnek.

Tennivaló: Azonnal helyezkedjen nyugalomba és hívjon segítséget! Ha a mellkasi fájdalom mellett más tünetek is jelentkeznek, öt percen belül hívja a mentőket! Ha infarktusgyanús esettel találkozik nagyon fontos a gyors segítség: mentők értesítése, szükség esetén újraélesztés, lélegeztetés.

Szívelégtelenség 

Tünet: Az ember hamar kifárad, csökken a terhelhetősége. Fizikai terheléskor és lefekvéskor légszomjérzet léphet fel. Étvágytalanság, puffadás, has megdagadása, köhécselés, nyálka felköhögése, duzzadt lábak, bokák.

Tennivaló: Orvosi vizsgálat. A betegség megállapítása esetén gyógyszeres kezeléssel stabilizálható, ami megakadályozhatja a további állapotromlást, tünetmentessé teheti a pacienset. Érdemes életmódot változtatni: odafigyelni az étkezésre (kevés só, cukor, víz), a folyadékbevitelre, rendszeresen ellenőrizni a testsúlyt. Súlyosabb esetben ágynyugalom, enyhe esetekben a mérsékelt, de rendszeres testmozgás sok előnnyel  jár.

Szívritmuszavar (aritmia)

Tünet: Van alig érzékelhető tünet, és van olyan is, ami életveszélyes állapotot jelez. A szívdobogásérzet, a légszomj, a mellkasi fájdalom, a szédülés, az eszméletvesztés normálisnál gyorsabb ritmuszavart (tachikardiát) jelez. A fáradtság, szédülés, ájulásérzet, zavartság pedig normálisnál lassabb szívritmuszavart (barikardiát) jelez.

Tennivaló: Orvosi vizsgálat. Egyes enyhe tünetek nem igényelnek beavatkozást. Számos aritmiát gyógyszeresen lehet kezelni, sokat közülük más betegség vált ki, ezek kezelése révén meggyógyítható a szívritmuszavar is. Súlyosabb esetekben szívritmusszabályzó eszközt, automata defibrillátort ültethetnek be a páciensbe. 

+ 1: Stroke

Stroke alakul ki akkor, amikor valamely agyterület vérellátása olyan mértékben leromlik, ami az ott levő sejtek egy részének pusztulásához vezet – ítja a webbeteg.hu.  Tünete az arc, a kar, vagy a láb általában egy oldalon fellépő hirtelen érzéketlensége, az egyik testfél zsibbadása (határozott vonal húzható a zsibbadó és a nem zsibbadó testfél között), az egyik oldali végtagok gyengesége vagy bénulása , hiretlen kialakuló beszédértési, szótalálási probléma, elhomályosuló látás, hirtelen szédülés, előzmények nélküli, szokatlanul erős fejfájás, zavartság, memóriazavar, szédülés, mozgási zavarok. Tennivaló: azonnal hívja a mentőket! 

A cikk a Gyógyhír Magazin szeptemberi számában jelent meg, ahol több hasznos,  érdekes cikket is olvashat. Keresse a lapot a gyógyszertárakban!