Aki allergiás a parlagfűre, az sajnos a maga bőrén is tapasztalja, amit az Országos Közegészségügyi Intézet jelentése is megerősít: a parlagfű pollenkoncentrációja a magas-nagyon magas tartományban van, és sajnos ott is marad a következő napokban. De tudta-e, hogy azzal is megkönnyítheti az életét, ha nem fogyasztja azokat az ételeket, amelyek keresztallergiát okoznak?

Keresztallergia esetén a nyers zöldség vagy gyümölcs fogyasztása szintén allergiás reakciót okoz. Ilyenkor a szervezet olyan antitesteket termel, melyek hozzákapcsolódnak a parlagfű (vagy más növény) pollenjeinek fehérjéihez és az azokhoz nagyon hasonló gyümölcs- és zöldségfehérjékhez is. Egyszerűbben: a keresztallergia hátterében az anyagok kémiai szerkezetének hasonlósága áll. Olyan kicsi a két anyag közötti különbség, hogy sok szervezet nem tud különbséget tenni közöttük, különösen akkor, ha már fokozottan érzékeny az egyik anyagra.

Az érintett rész megduzzadhat, kipirosodhat. Súlyosabb esetben a gyümölcs vagy zöldség elfogyasztása tüsszögéssel, fulladással, nehézlégzéssel is együtt járhat, néha az emésztőrendszerret irritálhatja, aminek a tünete a görcsölés, a hasmenés, a hányinger.

Azoknál, akik parlagfűre allergiásak, a következő zöldségek és gyümölcsök fogyasztása válthat ki keresztallergiát. Fontos tudni, hogy főzve vagy sütve viszont már ezek is fogyaszthatók.

  • dinnye (sárga- és görögdinnye is)
  • banán
  • cukkini
  • uborka
  • paprika
  • napraforgóolaj
  • napraforgómag
  • citrusok
  • ananász
  • mangó
  • földimogyoró
  • gránátalma
  • paradicsom